Sedan hösten 2020 är Apple så gott som exklusiv kund på TSMC:s 5-nanometersprocess. Det här är en följd av att Apple numera tillverkar alla sina processorer hos TSMC, oavsett om det rör kretsar för telefoner eller datorer. Under året bryts exklusiviteten av andra kunder som är redo att ta klivet över till 5 nanometer.
Följaktligen skalar TSMC till årets tredje kvartal upp produktionen av 5 nanometer (N5, N5P och N4) till 150 000 så kallade wafer starts per month, en ökning från 120 000 vid slutet av 2021. Det här sammanfaller väl med att flera storkunder till hösten tar klivet över till tillverkningsprocessen, däribland AMD som närmast uteslutande tillverkar sina processorer och grafikkretsar hos kontraktstillverkaren. AMD tillverkar idag mestadelen av sina produkter på TSMC:s 7-nanometersprocess (N7).
Värt att belysa i sammanhanget är hur TSMC räknar volymer på respektive processnod. När det talas om 7 nanometer ingår även 6 nanometer (N6) , som är en förbättrad variant som använder samma produktionslinjer. Detsamma gäller för senaste 4 nanometer (N4, N4P och N4X), vilken är en variant av snart två år gamla 5 nanometer.
Att TSMC skalar upp produktionen har inte nödvändigtvis att göra med ökad efterfrågan från Apple. Till slutet av året väntas Apple släppa sina första systemkretsar tillverkade på 3 nanometer (N3), något som lägligt frigör kapacitet på 5 nanometer åt andra kunder. Utöver AMD väntas även Nvidia bli kund på 5 nanometer och Qualcomm ser också ut att bli storkund på tekniken, detta efter vad som sägs vara missnöje med Samsungs 4-nanometersteknik som ryktas ha dålig yield.
Till årets andra hälft släpper AMD arkitekturerna Zen 4 och RDNA 3 för processorer respektive grafikkort och Mediatek nya systemkretsar för mobiltelefoner i serien Dimensity. Nvidia premiärvisade nyligen arkitekturen Hopper på TSMC:s 4-nanometersteknik och väntas senare under året följa upp med Lovelace för grafikkort. Gemensamt för samtliga är just att de använder en av TSMC:s 5-nanometersvarianter.