HemNyheterAffärerTSMC sänker offertpriser "betydligt" till följd av låg efterfrågan

TSMC sänker offertpriser ”betydligt” till följd av låg efterfrågan

Med utnyttjandegrad under 60 procent för vissa produkter tvingas TSMC till breda prissänkningar.

Med en dopad ekonomi under pandemiåren och hög efterfrågan blev halvledare bristvara med följd att kontraktstillverkare kunde trissa upp priserna. En skarpare nedgång än väntat i ekonomin har vänt upp och ned på marknaden, som lider av aktörer som under bristtider hamstrat kretsar i kombination med att efterfrågan från slutkund störtdykt.

Det rapporteras nu brett om att kontraktstillverkare som TSMC och Samsung med flera lider av låg utnyttjandegrad i sina fabriker, vilket gör att flera överväger eller har genomfört prissänkningar. Källor till Digitimes gör gällande att TSMC:s utnyttjandegrad inom tillverkning av kretsar på kiselskivor om 8 tum (200 millimeter) dykt till under 60 procent, vilket lett till att bolaget offererat ”betydligt” lägre priser till kunder för perioden Q3 2023–Q2 2024.

Anmärkningsvärt med prissänkningen på kiselskivor om 200 millimeter är att de används för tillverkning på legacy-noder, det vill säga äldre och billigare tekniker som utgör hjärtat i merparten av alla elektronikprodukter. TSMC:s låga utnyttjandegrad rimmar således väl med att konsumenter i osäkra tider håller hårt i plånboken och lägger mindre pengar på elektronik.

Sett till de mer moderna teknikerna 28/22 och 16/12 nanometer uppges TSMC också ha genomfört prisjusteringar och här framgår en konkret siffra – 10 procent. Bolaget ska dock i det finstilta även ha kommunicerat till kunder att priserna om efterfrågan återhämtar sig kan justeras uppåt med åtminstone 3 procent.

Inga prissänkningar på 7 och 5 nanometer hos TSMC
TSMC:s omsättning per teknik över tid, fram till andra kvartalet 2023.

Vad gäller tekniker i spjutspetsen som 7/6 och 5/4 nanometer är TSMC inte lika generösa med sina prissänkningar, vilket har två underliggande orsaker. Dels har efterfrågan på dessa inte sjunkit i samma utsträckning och dels kanske än viktigare stod dessa noder för 53 procent av bolagets omsättning under andra kvartalet 2023. På dessa tekniker ska enbart bolagets storkunder få åtnjuta rabatter.

För ovan nämnda mer moderna tekniker som tillverkas på 12-tumsskivor (300 millimeter) ska utnyttjandegraden gått ned till under 80 procent. Detta tros hålla i sig under längre tid, med undantag för 5/4 nanometer som till slutet av 2023 väntas öka till 80–85 procent. Detta kan ses som en indikation om att TSMC spår att efterfrågan hos slutkund, med intresse för bland annat servrar, datorer och telefoner, inom en snar framtid vänder uppåt.

Idag talas det vitt och brett om artificiell intelligens (AI), som man skulle kunna tro vore en ljusning för TSMC. Dessa kretsar och då främst från Nvidia tillverkas på 5/4 nanometer och som bekant säljer grafikjätten slut på allt de kan producera hos TSMC. Problemet här handlar istället om att TSMC inte har byggt ut nog med kapacitet för tillverkning av Chip-on-Wafer-on-Substrate (CoWoS), som används för att sammanfoga själva beräkningskretsen med grafikminne av HBM-typ. Utan CoWoS går det med andra ord inte tillverka fler beräkningskort för AI-tillämpning, oavsett hur låg utnyttjandegraden må vara på 5/4 nanometer.

För helåret 2023 förutspår TSMC att omsättningen kommer minska med omkring 10 procent jämfört med 2022. I sammanhanget ska dock tilläggas att bolaget har rekordår bakom sig och att bolaget under kretsbristen som sammanföll med coronapandemin i omgångar höjde sina priser tvåsiffrigt. Att bolaget sänker sina offererade priser kan således ses som en korrektion inför en återgång till ett normalläge på marknaden.

TSMC inte ensamma om sänkta priser

Världens största kontraktstillverkare är inte ensam om att behöva sänka sina priser. Världens tredje största tillverkare United Microelectronics (UMC), även de baserade i Taiwan, ska också ha sänkt priserna på kretsar tillverkade på skivor om såväl 8 som 12 tum. Detsamma gäller Vanguard International Semiconductor (VIS), som ska erbjuda kunder rabatter uppemot 30 procent och i snitt 15 procent.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också