Den andra Trump-administrationen går kraftfullt fram med nya policyer på alla områden och på det utrikespolitiska står tullar i centrum. En stor del i detta är USA:s högteknologiska handelskrig med Kina och en insikt om västvärldens beroende av Asien för elektronik – i synnerhet halvledare. Svaret på detta är att flytta mer tillverkning till USA, något Donald Trump vill uppnå med tullar mot Taiwan.
Hotet om tullar på uppemot 100 procent mot Taiwan har fått världens största kontraktstillverkare TSMC att reagera. Uppgiftslämnare till branschtidningen Digitimes gör gällande att TSMC som direkt svar på hoten avser utöka sin planerade produktionskapacitet i USA för att på så vis undgå tullarna för vissa av sina amerikanska kunder, men sannolikt är det också ett drag som syftar till att blidka den nya amerikanska administrationen.
Samtidigt som hotet om tullar på 25–100 procent hänger över Taiwan har Donald Trump vädrat tanken om tullar på 10 procent eller mer på alla världens länder. Om så blir verklighet skulle det medföra betydande kostnadsökningar i tillverkningsleden för de flesta sektorerna, inklusive halvledare, vilket väckt oro i industrin. TSMC planerade att under 2025 öka priserna på sina spjutspetstekniker med 5–8 procent, men ska nu istället ha siktet inställt på 8–15 procent för att möta de potentiella kostnadsökningarna.
Det ökade trycket på Taiwan från USA-håll ska ha fått TSMC:s huvudsakliga rival Samsung att se en möjlighet. Medan TSMC sedan länge planerat höja sina priser 2025 har Samsung ännu inte kommunicerat om något motsvarande på sina mest avancerade tekniker, trots att de likt TSMC besväras av ökande produktionskostnader. Företaget verkar istället redo att svälja kostnaderna i ett försök att norpa marknadsandelar.
Att locka med lägre priser skulle i en normal marknadssituation vara ett vinnande recept för Samsung, men verkligheten är en annan. Bolaget lider stora svårigheter med sin 3-nanometersteknik vars yield och kvalitet – trots 2,5 år på marknaden – fortsatt tros ligga på för låga nivåer för att vara ett intressant alternativ. Det finns rentutav uppgifter att Samsungs division för kretsdesign, Samsung LSI, ska vara i samtal med TSMC om tillverkning av systemkretsar (SoC) i Exynos-serien för framtida telefoner.
Samsungs kvalitetsproblem i spjutspetsen började dock långt innan 3 nanometer, vilket lett till kundflykt och att TSMC blivit det självklara alternativet. TSMC som är ensamt i att kunna tillverka kretsar i spjutspetsen är således i en guldposition, vilket gör att de utan vidare kan höja priserna. Kritiken om prissättningen är dock utbredd och om Samsung lyckas få ordning på sin 3-nanometersteknik är det möjligt att idag missnöjda TSMC-kunder börjar tänka om. Samtidigt satsar de stort på sin kommande 2-nanometersteknik, som enligt Samsung Foundrys nya divisionschef är av högsta prioritet för bolaget.
Samtidigt som Samsung hoppas kunna konkurrera med pris accelererar de likt TSMC sina satsningar i USA. Det finns nu konkreta planer på att under 2026 installera ny halvledarutrustning i bolagets befintliga anläggning i Taylor, Texas, för tillverkning av sin framtida 2-nanometersteknik och ta denna i produktion 2027.
Att Samsung som konglomerat har ekonomiska muskler råder det inga tvivel om, däremot finns gott om tvivel kring halvledardivisionen. Som följd av åratal av misslyckanden i den lukrativa spjutspetsen med höga marginaler och låg kapacitetsutnyttjande blöder divisionen pengar, och tålamodet från bland annat investerare börjar tryta. Huruvida ett omtag på 2 nanometer och ett pressat Taiwan kan få Samsung ur dess svacka återstår att se.