HemNyheterTillverkningTSMC återupptar byggnation i Arizona

TSMC återupptar byggnation i Arizona

Fackliga dispyter läggs åt sidan när TSMC lovar att minimera anställningen av utländsk arbetskraft.

Världens största kontraktstillverkare, taiwanesiska TSMC, har lyckats lösa en dispyt med de lokala fackförbunden i amerikanska Arizona och är nu åter igång med byggnation av Fab 21. Enligt Bloomberg har ungefär en fjärdedel av arbetsstyrkan på plats representerats av organisationen Arizona Building and Construction Trades Council (AZBTC), som inte uppskattat att TSMC kallat den lokala arbetskraften ”otillräcklig” och därefter strejkat.

TSMC å sin sida har flugit in taiwanesisk personal för byggnationen av Fab 21 i en typ av strejkbryteri – vilket föga förvånande inte fallit i god jord med facket. Nu har de båda parterna istället kommit överens om att utforma utbildningsprogram för anställda och att ”bibehålla transparens i säkerhetsfrågor”. Därtill förbinder sig TSMC till att anställa arbetskraft lokalt till anläggningens byggnation, men att ”omständigheter” kan kräva att bolaget anställer ”specialiserad arbetskraft” – sannolika exempel är system för filtrering och installation av halvledarutrustning.

AZBTC union members have the critical skills necessary to help us complete our two advanced-chipmaking fabs, and we look forward to embarking together on a new chapter of partnership and collaboration.

– Brian Harrison, ordförande, TSMC Arizona

Utåt sett ger TSMC sitt stöd till facket, där bolagets Brian Harrison uttrycker det hela som ett sätt att komma vidare och förhoppningsvis inleda produktion år 2025. TSMC:s ursprungliga plan var en anläggning för 4 nanometer med produktionsstart år 2024, men projektet har sedan byggstart år 2021 svällt till att innefatta två anläggningar till ett värde om 40 miljarder USD och tillverkning på 3 nanometer.

Framstegen kommer också innan USA:s handelsdepartement utannonserar vilka bolag som blir bland de första att få statligt stöd från nationens CHIPS and Science Act-pott – där TSMC väntas stå som mottagare till stora summor pengar. TSMC själva uttryckte tidigare i år att bolaget väntar sig att dess värdland ska stå för 40 procent av notan, eller 15 miljarder USD. Den totala potten USA har att röra sig med är 100 miljarder USD – och bolag likt Tesla har redan skrivit upp sig på ”Made in USA”-kretsar hos TSMC.

KällaBloomberg
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också