HemNyheterTrumps handelskrig är igång – Taiwan i skottgluggen

Trumps handelskrig är igång – Taiwan i skottgluggen

Tullar på upp till 100 procent på chip kan bli aktuella om inte Taiwan flyttar mer produktion till USA.

Från ord till handling, nu har Donald Trumps importtullar om 25 procent mot Kanada, Mexiko och 10 procent mot Kina trätt i kraft. Det uttalade syftet är att förmå länderna att bekämpa inflödet av droger till USA, och i fallet med dess grannländer att de ska stoppa den illegala invandringen. Tullhotet används även mot EU som USA har ett ”orättvist” handelsunderskott med, men ännu finns ingen officiell plan om när detta kan bli verklighet.

En ny giv är att Donald Trump börjat tala om att han vill använda tullar för att ta hem produktionen av läkemedel och halvledare, där han i det senare fallet riktar udden främst mot Taiwan. Enligt presidenten svarar Taiwan för hela 98 procent av kretsindustrin, en siffra som verkar tagen ur luften, och att landet därmed ”behöver” ett incitament för att flytta produktion till USA. Incitamentet i fråga skulle då vara tullar om 25, 50 eller så mycket som 100 procent.

En person som gett sin syn på saken är makroekonomen Henry Wu, som menar att Donald Trump skulle skjuta sig själv i foten med importtullar på taiwanesiska kretsar. Huvudargumentet här är påverkan på amerikanska konsumenter, som skulle mötas av dyrare elektronik och på den vägen en potentiell andra inflationsvåg. Något som i förlängningen skulle kunna tvinga USA:s centralbank att åter höja räntorna – som Trump vill ha ned.

President Trump proposed up to 100 percent tariffs on semiconductors made in Taiwan, while criticizing the bipartisan CHIPS Act, which has already spurred over $450 billion in investments in America’s semiconductor and electronics sectors. But if Trump raised tariffs on imported Taiwanese chips to 100 percent, it wouldn’t drive Taiwanese semiconductor and electronics firms to America. Instead, the policy would unleash a global, cross-sector tariff war that would boost costs for Americans, hurt American tech firms, and damages relations with a key U.S. ally at a vital time.

– Stephen Ezell, Vice President, Global Innovation Policy på Information Technology and Innovation Foundation (ITIF)

Stephen Ezell på den amerikanska tankesmedjan Information Technology and Innovation Foundation (ITIF) tror också att handelstullar mot Taiwan skulle slå tillbaka, men även vara verkningslösa om syftet är att förmå TSMC att investera mer i USA. Om det skulle dras till sin spets och TSMC ser sig nödgade att göra något ser Ezell det som mer troligt att de börjar bygga fler fabriker i andra länder med lägre tullar. Som konkreta exempel lyfter han Indien, Japan och Malaysia.

Med fokus på elektronik är de 10-procentiga tullarna på varor från Kina mest aktuella och hur amerikaner kommer motta att produkter på butikshyllorna blir dyrare återstå att se. Möjligen blir det ingen stor sak nu i ett första skede, men om Trump går vidare med sitt vallöfte ska tarifferna mot Kina på sikt nå hela 60 procent. Utfallet av detta kommer sannolikt att ligga till grund för eventuella åtgärder mot Taiwan.

Tullar eller inte – att Taiwan och TSMC kommer pressas till att flytta produktion till USA är klart sedan länge. En väg som sannolikt kommer testas av den nya administrationen är att börja ifrågasätta ”kiselskölden” och att USA blir mindre tydliga i sina säkerhetsgarantier mot Kina.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också