Att priserna för lagringsminne av typen NAND varit i fritt fall är ingen överdrift. Stora överlager hos såväl minnestillverkarna som deras kunder, och en oväntat skarp ekonomisk nedgång, resulterade i en cocktail som på mindre än ett år halverade marknaden räknat i omsättning. Efter en korrektion ser marknaden nu på väg ut att vända upp, rapporterar analysfirman Trendforce.
Omsättningen på NAND-marknaden växte med 7,4 procent under årets andra kvartal jämfört mot det första, vilket får ses som ett trendbrott. Bakom siffran står dock en paradoxal klyfta mellan pris och efterfrågan. Det genomsnittliga försäljningspriset (ASP) för NAND fortsatte ned och rasade 10–15 procent, vilket vägdes upp av en ökad efterfrågan där leveranserna räknat i ökade med 19,9 procent räknat i kapacitet (bit). Det här är inte de enda siffrorna som lever i två parallella universum.
Samsung och Kioxia fick erfara en knapp tillbakagång med 1,0 respektive 1,3 procent medan deras konkurrenter fick skörda frukterna av återhämtningen. Microns omsättning steg med hela 27,6 procent och strax bakom kom SK Hynix med en ökning om 26,6 procent, följt av Western Digital som spädde på sin omsättning med 5,4 procent. Skillnaderna mellan parterna kan tillskrivas att de inte ligger i fas med sin lagerhållning, där Samsung som tydligast exempel höll ut längst i sin vägran att sänka produktionstakten.
Att marknaden är på uppgång tillskrivs att efterfrågan på konsumentsidan gått upp igen. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att slutkunder i större utsträckning flockas till att köpa fler SSD-bestyckade datorer och mobila enheter än tidigare, utan att tillverkarna bakom dessa enheter lyckats tömma sina lager tillräckligt för att ha nått en balans i sina lagernivåer.
När det väl är dags att summera årets pågående tredje kvartal spår Trendforce en liknande trend som andra kvartalet, men inte med samma avgrundsdjupa kontrast. Priset på NAND tros sjunka med ytterligare 5–10 procent, vilket ska vägas upp av ökad bit-försäljning. Som resultat av detta väntas en 3-procentig ökning i omsättning.
Trendbrottet för årets andra kvartal behöver inte nödvändigtvis betyda att svåra tider är förbi. Semi14 kan peka på att försäljningen av komponenter för konsumentenheter under årets andra kvartal till stor del drivs av försäljning inför skolstarten, medan tredje kvartalets produktion istället säljs till slutkund under Black Friday och julhandeln. Det blir därför intressant att se vad det traditionellt svagare fjärde kvartalet som når har att bjuda på.
Avslutningsvis är det värt att kommentera det lägre försäljningspriset på NAND-minneskretsar. Att ASP sjönk med 10–15 procent andra kvartalet har gett resultat i form av att SSD-enheter på konsumentsidan finns tillgängliga runt 50 öre per gigabyte (GB), eller 500 kronor per terabyte (TB) om man så vill. Att priserna på NAND ännu inte visar tecken på att sluta sjunka talar alltså för att botten inte är nådd.