Ihärdiga rykten talar om att Intel kan komma att styckas upp och särskilt i farozonen är vad som gör bolaget unikt som kretsdesigner – fabrikerna. De påstådda intressenterna är många, men de kanske hetaste tipsen är att världens största kontraktstillverkare Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) och kretsdesignern Broadcom undersöker möjligheterna att förvärva och stycka upp Intel.
Uppgifterna om att TSMC tittar på Intel har nått högsta ort i Taiwan, där ekonomiminister Kuo Juy-huei (J.W. Kuo) valt att kommentera saken. Under ett pressuppbåd talade han om att TSMC är i sin fulla rätt att göra investeringar utomlands, som att starta nya samriskbolag och tillverka kretsar i spjutspetsen. I båda fall finns dock två förbehåll – det ena att TSMC måste be om tillstånd från regeringen, det andra att så inte får ske i Kina.
”We have to have confidence in TSMC, and the government will fully support the ’sacred mountain protecting the country. […] For TSMC to go into the world and have a joint venture in any location, it definitely needs government permission.'”
Kuo Juy-huei, Taiwans ekonomiminister
Att regeringen har något att säga om TSMC har att göra med bolagets stora betydelse för Taiwan. Först och främst är chipindustrin landets pulsåder ekonomiskt och här spelar TSMC i egenskap av dess globala storlek en betydande roll. Kanske än viktigare är den geopolitiska faktorn och den så kallade ”kiselskölden” (eng. Silicon Shield), som länge varit en garant för att USA skulle komma till Taiwans försvar vid en eventuell kinesisk invasion.
En viktig del för att kiselskölden ska fungera är att landets kretstillverkning är så avgörande för världsekonomin, att västvänligt sinnade länder krasst inte skulle ha annat till val än att komma till Taiwans försvar. USA:s nya president Donald Trump trycker dock på för att TSMC ska öka sina investeringar i USA och börja med spjutspetstillverkning i landet, något som de facto skulle försvaga den säkerhetspolitiska doktrin som är kiselskölden.
Vad gäller en eventuell affär ska TSMC överväga alltifrån att köpa samtliga av Intels fabriker eller några stycken, antingen i egen regi eller som samriskbolag. En intressant del i detta är att den nya Trump-administrationen ska vara drivande i att få till stånd ett konsortium med TSMC som majoritetsägare, med förbehållet att bolagskonstruktionen har sin bas på amerikansk mark. Hur tankegångarna kring detta går är inte helt klarlagt, men möjligen vill administrationen få hjälp av TSMC att få rätsida på Intels tillverkningsdivision.
Medan TSMC och i förlängningen Taiwan är under hård press att utöka investeringarna i USA ska det nämnas att stora satsningar redan görs. TSMC är i full gång med att bygga fabriker i Arizona för ungefär 65 miljarder USD och har därtill fått tillåtelse av Taiwans regering att om några år tillverka kretsar i 2-nanometersklassen.