HemNyheterHalvledareTaiwan redo diskutera USA-tillverkning i spjutspetsen för att blidka Trump

Taiwan redo diskutera USA-tillverkning i spjutspetsen för att blidka Trump

Önationen kan komma att tillåta TSMC överföra spjutspetstekniker till "västvänligt sinnade demokratiska länder".

Under hösten förtydligade Taiwans regering att Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), landets kronjuvel på den globala scenen, enligt lag inte får tillverka kretsar i spjutspetsen utanför nationens gränser. Det här betyder att tillverkning av bolagets 3-nanometersteknik är exklusiv önationen till dess att nästa teknik gått in i storskalig produktion.

Förtydligandet gjordes i förebyggande syfte inför Donald Trumps återträde till presidentposten där han kan tänkas tvinga Taiwan att överföra mer teknik till USA i utbyte mot säkerhetsgarantier. Några veckor senare har landets styrande kommit på andra tankar och uppges vara villiga att diskutera överförandet av spjutspetsteknik till ”vänligt sinnade demokratiska länder”. Nämnvärt är att det är regeringen som gör överväganden utan uppbackning av TSMC, som inte tros vara intresserade ens om möjligheten fanns.

Mot slutet av 2025 väntas TSMC gå in i fullskalig produktion på sin 2-nanometersteknik och det är just produktion i 2-nanometersklassen som såväl USA som EU gärna vill se på hemmaplan. I och med detta skulle bolaget således få inleda produktion på 3 nanometer i andra länder såsom USA, men här är planen att så ska ske först 2028 och efterföljas av 2 nanometer först mot decenniets slut.

Farhågan är nu att USA kan tvinga Taiwan, som i sin tur tvingas göra påtryckningar mot TSMC, att inleda produktion på 2 nanometer i USA långt tidigare än planerat. Under valkampanjen kritiserade Donald Trump bland annat rättsakten CHIPS and Science Act med sina statliga stöd, lånegarantier och skattesubventioner, och menade att importtullar skulle vara ett bättre incitament för att förmå bland annat TSMC att överföra modern teknik till USA.

Vidare talade Donald Trump under sin kampanj om att Taiwan stjäl USA:s halvledarindustri, detta trots att USA i decennier de facto försummat sina halvledarintressen. Vad som ofta glöms bort är att tillverkningen av kretsar endast är en del. Medan Taiwan, genom TSMC, är världens största tillverkare av kretsar är USA med företag likt Nvidia, AMD, Qualcomm och Intel klart världsledande inom kretsdesign. Samtidigt är också en majoritet av utrustningsleverantörerna till TSMC amerikanska, till exempel Applied Materials, Lam Research och KLA.

Även om en ny Trump-administration skulle kunna tvinga Taiwan och TSMC till andra tankar är det av praktiska skäl osannolikt att det helt skulle gå USA:s väg. De senaste teknikerna kräver i regel helt ny och avancerad utrustning med låg tillgång, vilket gör att det initialt inte är möjligt att bygga fler produktionslinor. En annan anledning är att en ny spjutspetsteknik fortfarande är ”work in progress” med långtifrån optimal yield, där forskning och utveckling (FoU) behöver arbeta på att polera tekniken innan produktion kan byggas ut i större skala.

Samtidigt som Trump kan tänkas trycka på ekonomiskt behöver Taiwan ha säkerhetspolitiska överväganden. Landets så kallade ”kiselsköld” (eng. Silicon Shield), en teori om att Taiwan med sina inhemska halvledaraktörer är för viktiga för världshandeln, är ett viktigt skydd mot Kina som vill införliva önationen i fastlandet. Det ligger således i landets intresse att behålla sin position som världens halvledarnav. Den andra sidan av myntet är att en Trump-administration som inte får sin vilja igenom kan börja ge sken att de är mindre beredda att bistå Taiwan vid en eventuell kinesisk invasion.

KällaUDN
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också