Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) bygger fabriker som aldrig förr i USA, Europa och Japan. I samtliga fall handlar det om faciliteter för tillverkning på tekniker för att främja respektive regions olika industribehov. Bolaget har däremot aktivt och uttalat valt att hålla tillverkningen av kronjuvelerna på hemmaplan – och ett av skälen är krasst taiwanesisk lag, låter landets finansminister meddela.
Since Taiwan has related regulations to protect its own technologies, TSMC cannot produce 2-nanometer chips overseas currently. Although TSMC plans to make 2-nanometer chips [abroad] in the future, its core technology will stay in Taiwan.
Taiwans finansminister, J.W. Kuo
Det konkreta beskedet kom i samband med ett möte i Taiwans lagstiftande församling och den ekonomiska kommittén, där en ledamot väckte frågan att TSMC kan komma att tvingas producera avancerade kretsar (på 2 nanometer) i USA efter Donald Trumps valseger. Enligt finansministern är lagen tydlig att TSMC måste behålla sin mest avancerade tillverkning inom Taiwans gränser.
TSMC:s idag mest avancerade tillverkningsteknik är 3 nanometer och används sedan länge av Apple, men numera har storkunder likt AMD, Intel, Mediatek och Qualcomm fogat sig till raden av storkunder. Då 3 nanometer är bolagets nuvarande spjutspetsteknik innebär det att TSMC inte får producera kretsar på denna utomlands.
Det är således när 2 nanometer (N2) går in i produktion någon gång under 2025 som TSMC har grönt ljus att ta tillverkning på 3 nanometer (N3) till utlandet. När 1,6 nanometer (A16) går in i skarp produktion får 2 nanometer tillverkas i utlandet, och så vidare. TSMC:s mest avancerade tillverkning av kretsar utomlands idag är förlagd i USA, Arizona, där kretsar om 5/4 nanometer från år 2020 produceras.
Lagen som hindrar TSMC från att ta tillverkning i spjutspetsen utomlands finns på plats för att skydda dess världsledande teknik och ge Taiwan konkurrensfördelar. Sannolikt är det också en del i den så kallade ”kiselskölden” (eng. Silicon Shield), en säkerhetspolitisk teori om att nationen Taiwan med sina inhemska halvledaraktörer är för viktig för världshandeln – vilket också bör ses som ett faktum. Som en avgörande kugge i maskineriet skulle USA och allierade komma till undsättning om Kina gör slag i saken att försöka införliva önationen i fastlandet, är teorin om kiselskölden.
Att frågan väcks blott dagar efter Donald Trumps valseger beror sannolikt på hans ekonomiska doktrin, som ofta är nära kopplad den säkerhetspolitiska. Av allt att döma ser Donald Trump ett värde i Taiwan, men har gjort uttryck för att landet behöver börja ta större ansvar över sin egen säkerhet för att kunna räkna med USA. Inställningen till relationer är ofta tydligt transaktionella, där saker som exempelvis gynnsamma handelsavtal ses som viktiga delar i ekvationen för en militärallians.
TSMC själva har tydligt uttryckt att de vill ha spjutspetstillverkningen på hemmaplan och som det ser ut idag finns inget utrymme att komma på andra tankar. USA är dock helt avgörande för Taiwans säkerhetspolitik och lagar kan alltid ändras. Med detta är det värt att påpeka att Donald Trump inte gett uttryck för att vilja tvinga TSMC till något, men med tanke på bolagets betydelse är det inte ett orimligt scenario Taiwans lagstiftare ser framför sig.