HemNyheterTaiwan återupptar halvledarproduktion efter jordskalv

Taiwan återupptar halvledarproduktion efter jordskalv

Landets halvledarsektor lider väldigt begränsade effekter efter onsdagens kraftiga jordskalv.

Den kraftiga jordbävningen som under onsdagmorgonen lokal tid slog mot Taiwan gav sannolikt upphov till mer alarmistiska artiklar än faktiska produktionsstopp, rapporterar taiwanesiska Digitimes. Jordskalvet mätte 7,4 på Richterskalan vid epicentret strax utanför Hualien på önationens östkust och slog hårdast mot sagda kust, men gav även kännbara effekter på den industrialiserade västkusten.

Som en del av taiwanesiska halvledarbolags standardprocedurer utrymdes faciliteter, vilket innebar ett produktionsstopp för bland annat TSMC och PSMC. Faktumet att samtliga fabs befinner sig på västkusten gör dock att inverkan på produktionen väntas vara minimal, med så få som sex arbetstimmar som går förlorade till följd av skalvet. Bolag likt AUO, UMC och Winbond rapporterade redan under onsdag kväll att deras tillverkning inte berörts av jordskalvet.

I praktiken har de materiella skadorna hos TSMC begränsats till ”några kvartsrör” och kiselskivor under produktion, medan utvalda verktyg och maskiner stängts ned och kommer startas om som försiktighetsåtgärder. Till Digitimes berättar litografitillverkaren ASML att bolagets ingenjörer omedelbart rusat till sina kunder efter jordbävningen och att ”normal tillverkning väntas inom ett dygn” (senast torsdag morgon /reds. anm.).

Rent finansiellt väntas skadorna uppgå till i sammanhanget blygsamma 2 miljarder TWD, motsvarande cirka 62 miljoner USD. Detta kan ställas mot bolagets omsättning under 2023 års avslutande kvartal som uppgick till 626 miljarder TWD – motsvarande knappt 7 miljarder per dygn. Med andra ord väntas förlusten motsvara drygt sju timmars omsättning för TSMC.

Senast Taiwan råkade ut för ett jordskalv av magnituden 7 eller större var i september 1999. Då tog det leverantörsleden i halvledarbranschen en vecka att komma igång igen efter att ha brottats med att bland annat återställa strömförsörjning till olika faciliteter. Sedan dess har landets halvledarbolag rustat allt bättre för just stora jordskalv, vilket nu alltså ser ut att ha lönat sig.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också