Taiwan har protesterat mot en rad kinesiska halvledarbolag till följd av ”illegal rekrytering av ingenjörer”, rapporterar Bloomberg. Under taiwanesisk lag är vissa typer av rekryteringar olagliga för kinesiska bolag, specifikt för att stävja industrispionage. Denna typ av brott anklagas nu inte mindre än åtta kinesiska bolag för.
Det kanske mest högprofilerade bolaget i fråga är Naura Technology, som enligt Tom’s Hardware i huvudsak sysslar med verktyg för etsning och CVD (chemical vapor deposition). Naura ska därtill vara i full färd med att försöka producera kinesiska litografiverktyg, ett projekt till vilket taiwanesiska ingenjörer anställts i Taiwan.
Då Taiwan i allra högsta grad är del av den USA-ledda halvledarpakten som syftar till att begränsa Kinas utveckling av avancerad halvledarutrustning har övervakningen på området skärpts på senare år. För de taiwanesiska halvledaringenjörer innebär det att de praktiskt taget inte längre kan flytta till Kina för välbetalda arbeten med inslag av brain drain, där de efter något år åter skickas hem till Taiwan – med välfyllda bankkonton.
Tidigare episoder i industrispionagesagan med Kina i huvudrollen har inkluderat bland annat en härva med sydkoreanska ingenjörer som ertappats med att försöka sälja bland annat Samsung-teknik. Sydkorea passade så sent som under hösten 2023 på att skärpa sina industrispionagelagar, sannolikt i ett försök att vara USA till lags i halvledarpakten där landet formellt går balansgång mellan just USA och Kina.
Varken Taiwan eller Kina har ett fläckfritt rykte gällande stölder av företagshemligheter. I Taiwan är kanske kontraktstillverkaren UMC den som ertappats med fingrarna i kakburken allra värst, då bolaget 2016 sålde stulen minnesteknik från Micron till Kina. Micron och UMC nådde år 2021 en förlikning med UMC i ärendet – utan att någon ny UMC-stödd anläggning för produktion någonsin färdigställdes i Kina.
På senare år är det däremot Kina som lättar på lädret för att ta genvägar till halvledartoppen. Förutom att ha anställt framstående ingenjörer inom halvledarkonsten från såväl väst som Taiwan för att nå sitt mål om självförsörjning spenderar landet också mer pengar på utrustning än USA, Taiwan och Sydkorea tillsammans.
I det aktuella fallet gällande Naura i Taiwan förnekar bolaget att något ska ha skett utanför lagens ramar och att det handlar om industrispionage. Bloomberg noterar också att Taiwans ambassadör till USA tidigare under året klagat på att Kina ägnar sig åt ”oetiska” metoder för att komma ikapp Taiwan på halvledarmarknaden – även den gången förnekade den kinesiska ambassadören att kinesiska bolag gjort något fel.