HemNyheterAffärerSMIC och Hua Hong söker fler amerikanska kunder

SMIC och Hua Hong söker fler amerikanska kunder

Knappt har dammet lagt sig efter tullstormarna innan kinesiska foundry-bolag åter förklarar varför amerikanska kunder är viktiga för dem.

Mitt under brinnande handelskrig mellan USA och Kina går de kinesiska foundry-bolagen SMIC och Hua Hong på offensiven i jakt efter nya amerikanska kunder, rapporterar koreanska Chosun Biz. Rapporterna följer tätt inpå att USA och Kina i allt väsentligt lagt tullar på hyllan, och gör gällande att både SMIC och Hua Hong ska storsatsa på nya faciliteter för produktion av billiga kretsar för amerikanska bolag.

De båda bolagen har starka inledande kvartal år 2025 bakom sig – till stor del tack vare ordrar som lagts innan tullkriget eskalerade. I fallet SMIC, Kinas största foundry, kan 12,6 procent av bolagets omsättning härledas till amerikanska ordrar, medan samma resultat för Hua Hong istället är 10,4 procent. SMIC är i runda slängar fyra gånger större än Hua Hong, med en omsättning om 2,24 miljarder USD – gentemot Hua Hongs 541 miljoner.

Notervärt är att SMIC:s expansionsplan för 2025 inkluderar kapitalinvesteringar till ett värde om 7,32 miljarder USD – motsvarande drygt 90 procent av bolagets omsättning för helåret 2024. En del av investeringarna går enligt taiwanesiska Digitimes till en anläggning i Peking med fokus på bolagets initiativ ”Local for Local” och ”China for China”, där inhemsk utrustning ska producera kretsar för kinesiskt bruk.

Digitimes noterar också att de två bolagens satsning på amerikanska bolag inte nödvändigtvis enbart beror på att tullhotet är över för denna gång. Istället beskrivs inhemsk efterfrågan för tillfället som relativt låg, där ordrar från amerikanska fabless-bolag istället blivit ett sätt att bibehålla marknadsandelar. Mot slutet av år 2024 meddelade SMIC att bolaget har som mål att ta en tredjedel av alla nya kinesiska halvledarordrar.

Mellan raderna tolkar Semi14 också detta som att marginalerna på ordrar från utlandet är högre än kretsar som beställs inom Kinas gränser. Till följd av riktade stöd från lokala och centrala regeringar i Kina har SMIC branschens kanske sämsta rörelsemarginaler om endast 20 procent – i gengäld är bolaget istället landets mest framstående halvledarbolag och en hörnsten i Kinas ambitioner om att uppnå självförsörjning inom halvledare.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.

Läs också