HemNyheterTillverkningSMIC introducerar kinesisk 7-nanometersprocess

SMIC introducerar kinesisk 7-nanometersprocess

Shanghai-bolaget utannonserar utökad kapacitet på 14 nanometer FinFET – men öppnar upp om tillverkning på 7 och 5 nanometer.

Kinesiska Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) är landets största tillverkare av halvledare, och har sedan år 2019 producerat kretsar på 14 nanometer. Bolagets uppgav under förra veckan att dess fab SN1 numera också är kapabelt att massproducera kretsar på 14 nanometer – men talade också om framtida processer såsom N+1.

SMIC:s N+1 positioneras som ett budgetalternativ till TSMC:s N7 i 7-nanometersklassen, och experimentella kretsar för brytning av kryptovaluta uppdagades under sommaren ha varit i produktion sedan 2021. Enligt Tom’s Hardware erbjuder N+1 en 57-procentig minskning av strömförbrukningen i en krets eller en 20-procentig ökning i prestanda jämfört med Shanghai-bolagets process på 14 nanometer.

De prestandamässiga fördelarna av en krympt process flankeras i vanlig ordning med tätare packade transistorer. Jämfört med SMIC:s 14 nanometer får N+1 plats med 55–63 procent fler transistorer per ytenhet, och med högdensitetsbibliotek ska 89 miljoner transistorer per kvadratmillimeter (MTr/mm2) uppnås – vilket placerar tekniken i samma härad som TSMC:s N7 och Intels 10 nanometer (numera Intel 7).

Informationen om N+1 kommer långt efter att bolaget i det tysta experimenterat med kommersialisering av kryptokretsarna Minerva, där viss logik för fullskalig tillverkning saknats. Att mer detaljer nu framkommer utan exakta planer för massproduktion innebär sannolikt att processen endast går in i begränsad produktion, så kallad riskproduktion.

Samtidigt har SMIC ett öga på framtidens N+2, tillverkning av kretsar i 5-nanometersklassen. Produktnamnet och tekniken nämndes för första gången redan under 2020 och ska vara möjlig att nå med DUV-litografi (deep ultraviolet) – typen av litografiteknik SMIC och andra kinesiska aktörer är begränsade till tack vare amerikanska exportrestriktioner. N+2 väntas stå redo för kommersialisering under 2023.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också