HemNyheterAffärerSK Hynix öppnar för ARM-konsortium

SK Hynix öppnar för ARM-konsortium

Intel och Qualcomm får sällskap av världens näst största minnestillverkare, som också vädrar tanken om att ARM-konsortium.

Tidigare under året övergav Nvidia sina försök att förvärva ARM, detta efter att det stått klart att tillsynsmyndigheter bedömt att ARM under Nvidia skulle vara konkurrenshämmande. Så snart det stod klart gick ägaren Softbank ut med att ARM skulle börsnoteras, något som väckt oro inom industrin som vill se att ARM förblir neutralt och inte ska behöva ta hänsyn till aktieägares kortsiktiga tankebanor kring vinstkrav.

We are reviewing possibly forming a consortium, together with strategic partners, to jointly acquire it. I don’t believe Arm is a company that could be bought by one company.

Park Jung-Ho, VD på SK Hynix

I samband med årsstämman berättar VD:n för världens näst största minnestillverkare, SK Hynix, ut med att de ser över möjligheterna om att bilda ett ARM-konsortium tillsammans med ”strategiska partner”. Han tillägger också att han inte tror ARM är ett företag som kan köpas av ett annat enskilt företag, något ses som en passning till Nvidia som hade svårt att få affären godkänd av konkurrensmyndigheter.

Intressant i sammanhanget är att uttalandet kommer drygt en månad efter att Intel uttalat intresse om att tillsammans med andra bilda ett ARM-konsortium. SK Hynix och Intel är dock inte ensamma i sina tankar om ett konsortium, tvärtom var det en idé Qualcomms VD Cristiano Amon vädrade redan sommaren 2021.

Samtidigt som allt fler talar om ett ARM-konsortium fortskrider processen mot en börsnotering, men det råder i nuläget oklarheter kring om en sådana är möjlig. Semi14 har tidigare skrivit om hur ARM förlorat kontrollen över sitt kinesiska dotterbolag ARM China, vars i teorin avsatta VD och styrelseordförande Allen Wu vägrar släppa kontrollen om företaget.

ARM China svarar för cirka 20 procent av ARM:s omsättning, men den kinesiska filialen redovisar inga ekonomiska resultat till moderbolaget. Det är med andra ord omöjligt för ARM att lämna ut informationen om en betydande del av omsättningen till aktieägare, något som är en minst sagt försvårande omständighet vid en börsintroduktion (IPO).

För att komma runt problematiken kan ARM komma att föra över sin majoritetsandel av ARM China till Softbank, rapporterar Financial Times. På så sätt skulle ARM kunna börsintroduceras och ARM China bli ett separat problem för Softbank att hantera.

KällaYonhap
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också