I början av sommaren gick Silex Microsystems ut med att ett svenskt konsortium skulle förvärva en majoritetsandel av bolaget, något som vanligt var föremål för myndighetsgodkännande. Nu meddelar Silex Microsystems att det senare erhållits och att de efter ett decennium av helkinesiskt ägarskap åter är svenskt.
We are proud to welcome several of Sweden’s most reputable investors as main owners of Silex. Their industrial expertise and extensive experience in growing entrepreneur-led high-tech companies globally will be a valuable asset in our continued development. A Swedish majority ownership also provides Silex with greater flexibility and opens new opportunities going forward, which is important at a time where the demand for MEMS is increasing.
– Edvard Kälvesten, VD och grundare av Silex Microsystems
Det nya konsortiet leds av Bure Equity och Creades, inklusive Grenspecialisten, 3S Invest, SEB-Stiftelsen och TomEnterprise, vilka tillsammans utgör ”konsortiet” som får en 48,2-procentig andel av Silex Microsystems. Vidare kommer bolagets grundare och VD, Edvard Kälvesten, samt ledningen att äga 6,5 procent av bolagets aktier, vilket gör att de tillsammans med konsortiet tar kontroll över bolaget. Den tidigare kinesiska majoritetsägaren Sai Microelectronics behåller resterande dryga 45 procent i det Järfälla-baserade halvledarbolaget.
Försäljningen av Silex Microsystems var tydligt en fråga om nödvändighet för att kunna växa verksamheten. Till följd av det kinesiska ägandet stoppade den tyska regeringen ett förvärv av Elmos Semiconductors fabrik i Dortmund, Tyskland, med hänvisning till att de behövde skydda kritisk produktion från kinesiskt ägarskap.
På hemmaplan har Silex Microsystems konkreta planer om att bygga ut sin anläggning i Veddesta, Järfälla, på 37 000 kvadratmeter mark. För kommunen handlar det om en stor investering om tre miljarder kronor, men trots detta har den styrande koalitionen av Socialdemokraterna och Moderaterna släpat fötterna efter sig med att godkänna expansionsplanerna. I en debattartikel bad kommunen regeringen om hjälp att bistå i godkännandeprocessen och rentav stoppa utbyggnaden – med hänvisning till just Silex Electronics ägarskap.
Ytterligare någonting som spelat in i att en försäljning blev aktuell är Silex Microsystems exponering mot USA, där 55 procent av kundbasen befinner sig. I en tid där USA bedriver ett halvledarorienterat handelskrig mot Kina är det ingen orimlig tanke att ett kinesiskt ägt Silex Microsystems skulle kunna hamna i skottlinjen.
Vilket inflyttande och insyn Sai Microelectronics får i verksamhetens drift framöver framgår inte, men i och med att affären blivit av har konsortiet rimligen gjort sin hemläxa för att säkerställa att det inte blir ett hinder för att komma vidare i bland annat Järfälla.
Silex Microsystems är världens största kontraktstillverkare av MEMS-kretsar och under år 2024 omsatte bolaget 1 226 miljoner kronor och har sedan 2015 haft en genomsnittlig årlig tillväxt (CAGR) om 17 procent. Inför förvärvet värderades Silex Microsystems till 5,5 miljarder kronor på skuldfri basis.