HemNyheterPolitikSemi: "Allierade måste följa USA:s linje gällande handelsembargon mot Kina"

Semi: ”Allierade måste följa USA:s linje gällande handelsembargon mot Kina”

Japan rättar sig inte i ledet gällande kinesiska handelsembargon – ännu.

Den amerikanska branschorganisationen Semi, med runt 2 500 organisationer under sina vingar, har uttryckt oro för att handelsembargon mot Kina inte kommer fungera som tänkt om inte alla följer samma linje. Uttalandet följer rapporter om att Japan kan välja en mjukare linje än USA och Nederländerna gällande de handelsrestriktioner som är på väg att införas mot Kina gällande halvledarrelaterad utrustning.

The United States is being strict, but there is a question of whether we have to exactly match that. What we do share is a recognition of the concern over the equipment

– Akira Amari, f.d. finans- och industriminister, Japan

Enligt Reuters konstaterar Japans före detta finans- och industriminister Akita Amari att de amerikanska restriktionerna är ”strikta”, men att det samtidigt är ”en fråga om vi måste matcha det exakt”. Samtidigt menar Amari att en samsyn med USA finns gällande utrustningen, där Japan är leverantör av litografimaskiner och annan halvledarutrustning via bolag som Canon, Nikon och Tokyo Electron.

USA är än så länge ensamma om att ha tillkännagivit restriktionerna, där Nederländerna och Japan samtidigt har varit fåordiga. Amari å sin sida lättar aningen på locket och medger att han som representant för Södra Kanto i det japanska underhuset briefats i ärendet – men att inga beslut i sakfrågor, som vilken typ av utrustning embargot ska omfatta, har nåtts.

Semi, i egenskap av amerikansk branschorganisation, oroar sig å sin sida för sin egen konkurrenskraft. Om Japan, till skillnad från USA och Nederländerna, fortsätter leverera mer avancerad utrustning till Kina än de andra två undermineras embargot, menar branschorganisationen. Att Japan till slut inte skulle välja att dansa efter USA:s pipa förefaller däremot högst osannolikt.

Det östasiatiska landet är beroende av amerikansk teknik för att uppfylla sina ambitioner att ta sig tillbaka till kretstillverkningens toppskikt med hjälp av statligt backade Rapidus. Rapidus mål är att redan år 2027 massproducera kretsar på 2 nanometer, med hjälp av processer från IBM. Tillverkning på 2 nanometer kräver heller inte enbart amerikansk know-how, utan också utrustning för EUV-litografi – något bara nederländska ASML bemästrar.

Japan är med andra ord beroende av båda medparter i det trilaterala avtalet för att för första gången sedan tidigt 1990-tal stoltsera med tillverkning i världsklass. Denna möjlighet för ett land vars ekonomi trampat vatten sedan 1992, på en marknad där halvledare ses som ”den nya oljan”, är sannolikt allt för värdefull att förbigå för att under några års tid kunna sälja utrustning till Kina.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också