HemNyheterAffärerSamsung och SK Hynix lider fortsatt av stora överlager

Samsung och SK Hynix lider fortsatt av stora överlager

Minnesgiganterna har överlager motsvarande över 400 miljarder kronor, en ökning sedan tidigare trots vidtagna åtgärder.

Efter flera gynnsamma år i halvledarvärlden ser 2023 ut att bli ett år av korrektion, vilket inte minst gör sig påmint för minnestillverkarna som har kraftiga överutbud på kretsar. Detta gäller såväl DRAM för primärminne som NAND för lagring, men i synnerhet den senare kategorin där priserna mer än halverats på mindre än ett år.

För att komma till rätta med överutbud och fallande priser har minnesjättarna under året successivt skalat tillbaka produktionen, åtgärder som ännu inte fått önskad effekt. Nu rapporterar de sydkoreanska medierna ET News och Yonhap News Agency (via Digitimes) om att de inhemska giganterna Samsung och SK Hynix fortfarande brottas med massiva överlager.

Under juni månad hade Samsung och SK Hynix tillsammans lager av minneskretsar till ett värde om drygt 50 biljoner won, motsvarande cirka 37,4 miljarder dollar eller 405,6 miljarder kronor. Enligt duons resultatrapporter för 2023 års första hälft svarade Samsung för 33,7 biljoner won av överutbudet medan SK Hynix stod för 16,4 biljoner won.

Vad som kan ses som extra oroväckande för minnesindustrin i sin helhet är att lagernivåerna sedan december 2022 ökat för Samsung och SK Hynix med 15,9 respektive 4,8 procent. För Samsungs del är sannolikt en betydande del av ökningen självförvållad då bolaget under lång tid höll ut innan de efter vinstras till slut tvingades skala ned produktionen.

För att komma tillrätta med överutbudet, som ser ut att ha bitit sig fast, är ytterligare minskning i produktion att vänta. Nyligen gick SK Hynix ut med att de ska kapa sin tillverkning av NAND med ytterligare 5–10 procent. Även Samsung har för avsikt att skala ned sin produktion av NAND-kretsar, men i vilken omfattning är ännu inte känt.

Vid sidan om de sydkoreanska minnesjättarna finns amerikanska Micron och japanska Kioxia, som också lidit svåra förluster på NAND-sidan. Micron som tidigare kapat sin produktion med 25 procent gick nyligen ned till 30 procent under maximal kapacitet, samma nivå som Kioxia legat på sedan fjärde kvartalet 2022. De drastiska åtgärderna tros dock bara ge tillfällig effekt på den viktiga servermarknaden innan efterfrågan än en gång sjunker under 2023 års avslutande kvartal, noterar Trendforce.

Att det tar tid för tillgång och efterfrågan att nå balans tillskrivs förutom serversektorn som väntas notera en nedgång om 5,9 procent på årsbasis också konsumentmarknaden, vars återhämtning går långsammare än väntat. Anledningen till detta är givetvis det osäkra ekonomiska läget som får människor världen över att hålla hårt i plånboken.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också