HemNyheterHalvledareSamsung når 20 miljarder USD i årlig foundry-försäljning

Samsung når 20 miljarder USD i årlig foundry-försäljning

Bolagets kontraktsförsäljning når över 25 procent av TSMC:s årliga omsättning.

Världens största minnestillverkare, Samsung Electronics, tog upp kampen med TSMC om världsherravälde även inom kontraktstillverkning så sent som år 2018. Nu har bolaget uppnått en årlig försäljning om 20 miljarder dollar, vilket enligt sydkoreanska Naver är en 80-procentig ökning från foundry-divisionens, som under sitt första år hade en omsättning om 11,7 miljarder dollar.

Värt att notera är att Samsung inte specifikt anger hur stor del av dess inkomst som kan härledas till kontraktstillverkning, utan anges istället som en del av Samsung Electronics inkomst i underkategorin semiconductor. Totalresultatet för denna affärsenhet var år 2022 cirka 74,6 miljarder USD, där analysfirman Omdia pekar på att försäljning av kretsar till tredje part står för cirka 28 procent.

Detta är att jämföra med världens största chiptillverkare, TSMC, vars årsrapport för år 2022 visar på en omsättning om knappt 73,4 miljarder USD. Till skillnad från Samsung är TSMC en så kallad pure play foundry, vars affärsmodell bygger på att enbart tillverka kretsar åt andra aktörer. Utöver likheter i balansräkningen de båda bolagen emellan har de också gått om Intel rent tillverkningstekniskt och kan båda stoltsera med tillverkning på 3 nanometer, dit Intel väntas nå först senare under 2023.

Samsungs väg mot tillverkning på 3 nanometer har dock inte varit problemfri. Bolaget tillkännagav att massproduktion inletts under 2022 års andra kvartal, men både storkunder och positiva nyheter uteblev därefter. Istället haglade rapporter tätt om att Samsung lider horribla yields, andel fungerande producerade kretsar fram till början av år 2023 då situationen ansågs ha gått från bedrövlig till mindre bedrövlig.

Rapporterna om förbättringar i Samsungs produktion sammanföll med nyheten att bolagets underleverantörer tagit fram membran, pellicles, för EUV-litografi med högre ljusöverföringskvot än tidigare. Samsung har också till skillnad från TSMC valt att ta klivet över till den nya transistortypen GAAFET (Gate-All-Around Field Effect Transistor), vilket den taiwanesiska tillverkaren istället gör med 2025 års 2 nanometer (N2) och Intel med 20A år 2024.

Med en ständigt växande marknad för halvledare lär trion Samsung, TSMC och Intel inte behöva ha som mål att direkt konkurrera med varandra – men det har inte hindrat Intels VD Pat Gelsinger från att sätta upp ett mål om att Intel ska vara större än Samsung i segmentet år 2030.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också