HemNyheterPolitikRyssland presenterar inhemskt litografiverktyg

Ryssland presenterar inhemskt litografiverktyg

Landet blir återigen föremål för skämt om världens största halvledare.

Ryssland har utvecklat sitt första egenutvecklade litografiverktyg för halvledartillverkning, rapporterar Tom’s Hardware med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån TASS. Scannern i fråga ska vara kapabel till att framställa transistorer i 350-nanometersklassen, något som med moderna mått mätt inte kan anses som något annat än stenåldersteknik.

Trots att vissa kretsar inom kraftelektronik och fordonssektorn fortsatt tillverkas på 350 nanometer introducerades tekniken redan år 1995 av Intel, där Pentium MMX var första produkt. Värt att notera är också att inte ens de två ryska kontraktstillverkarna erbjuder tillverkning på så utdaterade noder som 350 nanometer, där bolagen Angstrem och Mikron producerar kretsar från 250 till 90 nanometer.

We assembled and made the first domestic lithographic scanner […] It is currently undergoing testing as part of the technological line in Zelenograd.

– Vasily Shpak, biträdande handelsminister, Ryssland

Den nya inhemska utrustningen med kapacitet att framställa 350 nanometer stora transistorer är sannolikt endast ett första stapplande steg mot avancemang av den ryska halvledarsektorn. Enligt Tom’s Hardware har landet haft som mål att öka sin produktion av 90-nanometerskretsar till slutet av 2024, följt av tillverkning på 28 nanometer år 2027 och slutligen 14 nanometer år 2030 – mål den nya 350-nanometersenheten inte kommer bidra till att uppnå åtminstone på kort sikt.

Förutom att inte ha tillgång till avancerad utrustning till följd av krigsrelaterade sanktioner saknar Ryssland också specialiserad arbetskraft och råmaterial för att få en halvledarsektor till stånd. Att landet trots allt försöker kan också ses som ett tecken på att dess på pappret allierade Kina inte är berett att bistå Ryssland för militärt med kretsar i någon större omfattning.

Vad som blir av det ryska halvledarhoppet på sikt återstår att se – men tills vidare kan Ryssland damma av det gamla citatet ”we have built the world’s largest semiconductor” med handen på hjärtat.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också