HemNyheterPolitikRyssland begränsar ädelgasexporter – halvledarbranschen bävar

Ryssland begränsar ädelgasexporter – halvledarbranschen bävar

En tredjedel av halvledartillverkarnas ädelgaser kommer i dagsläget från Ryssland och Ukraina – men nu förvägrar Putin omvärlden dessa.

Den ryska invasionen av Ukraina har sedan tidigare gjort situationen i halvledarvärlden volatil, då Ukraina varit en av världens största exportörer av bland annat neon. Ryssland å sin sida är också stora exportörer av neon, argon och helium, samtliga gaser som nyttjas vid framställning av halvledare – men väljer att nu dra i handbromsen för exporter till ”ovänliga länder”.

Enligt en Bain & Company-rapport CNN hänvisar till stod Ryssland och Ukraina tillsammans, innan invasionen, för cirka 30 procent av ädelgaser med chiptillverkare som adressat. Lagernivåerna på gaserna har sedan i våras varit på ”kritiska” nivåer och ser nu med andra ord ut att vidare försämras – även om halvledarindustrin minskat andelen ukrainsk och rysk gas i sin produktion från 2014 års 80–90 % till ”under en tredjedel”.

Now we have permanent loss of some purification capability in Mariupol and Odessa.

– Jonas Sundqvist, Techcet

Till CNN säger Jonas Sundqvist, analytiker hos Techcet, också att priset på neon generellt handlas på privata långtidskontrakt, varför det är svårt att spåra. Värdet på nytecknade kontrakt uppskattas dock ha femdubblats sedan invasionen och första land att lida av det ryska exportstoppet väntas bli Sydkorea, då landet saknar inhemsk produktion av ädelgaserna i fråga. USA, Europa och Japan har inhemsk produktion som kan ökas.

Sundqvist ser däremot en vinnare i det hela – Kina, som satsat hårt på att bygga ut sin produktion av ädelgaser har ”störst och modernast” produktion för att försörja sin egen halvledarsektor. Numera är landet en nettoexportör av ädelgaser, vilket sätter landet i en guldsits – eller som Sundqvist uttrycker det: ”de kommer få bra betalt för sin produkt”.

Bild: Nikkei Asia

På annat håll summerar även Nikkei Asia de skenande priserna som hör till tillverkningen av chip. Till skillnad från Techcet uppges uppgången på neon stanna vid 300 procent ”i vissa fall”, men andra industriella basvaror likt fosforsyra, nickel, aluminum och koppar har också rusat i pris. I vissa fall uppges prishöjningarna kunna tillskrivas höjda energipriser, där både framställning och frakt blir mer kostsamma.

The price increases are of a magnitude beyond the common, reasonable price increases in the past due to supply chain disruptions and geopolitical tensions.

– Liu Chi-tung, CFO, UMC

Ekonomichefen vid världens fjärde största kontraktstillverkare, taiwanesiska UMC, Liu Chi-tung, hävdar att prisstegringarna är bortom normala svängningar i branschen. ”Störningar i försörjningsleden och geopolitiska spänningar” är enligt Liu föga förvånande anledningen, innan han sammanfattar läget med ”det är definitivt dyrare att driva en kretsfabrik nu än det var innan pandemin”.

Bild: Nikkei Asia

UMC, likt nästan alla aktörer med halvledartillverkning bör dock finna sig bättre rustade för farthinder likt ökande råvarupriser. Rörelsemarginalerna har under pandemin ökat kraftigt, förutom hos Intel, som lyckats med konststycket att backa. Branschens bästa marginaler hittar vi istället hos TSMC samt Texas Instrument, som specialiserat sig på analoga kretsar.

KällaCNN
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också