HemNyheterAffärerQualcomm störst bland kretsföretag – Nvidia intar position två

Qualcomm störst bland kretsföretag – Nvidia intar position två

Bland kretsdesigners sker en rockad i toppskiktet. Bland topp tio steg intäkterna år 2021 med i snitt hela 48 procent.

Som konsekvens av den skriande kretsbristen har priserna klättrat upp, något som klyschigt gjort halvledarindustrin till ”säljarens marknad”. År 2021 blev det första helåret i den rådande cykeln och med facit i hand gynnade det stora så kallade fabless-bolag, vilka designar men inte tillverkar kretsar, rapporterar Trendforce.

När analysfirman tittar på topp tio för år 2021 har det räknat i omsättning skett en rockad mellan aktörer. Störst förblir Qualcomm med intäkter om 29 333 miljoner USD – en tillväxt på hela 51 procent 2020. Broadcom som länge varit tvåa puttats ned till tredje plats, detta till förmån för Nvidia vars intäkter på årsbasis växt med hela 61 procent. Till detta har Nvidia att tacka ökad försäljning inom grafikkort för spel och datacenter, kombinerat med ökade snittpriser (eng. average selling price, ASP) inom samtliga segment.

På fjärde plats står Mediatek fast med en tillväxt om 61 procent, något som tillskrivs företagets fokus på systemkretsar (eng. System-on-a-Chip, SoC) för smarta telefoner. På femte plats återfinns AMD som växt rejält och det till stor del av samma anledning som Nvidia. AMD som till slut lyckats slå sig in på enterprise växte inom segmentet med hela 113 procent under året och bolagets totala intäkter med 68 procent.

En intressant spaning är att Xilinx fallit från plats sex till nio, något som dock inte ska tillskrivas att det går dåligt för företaget. Från 2020 till 2021 steg dess intäkter med 20 procent, från 3 053 till 3 677 miljoner USD. I början av året uppgick Xilinx i AMD, något som gör att den senare kan komma att konkurrera om tredjeplatsen under innevarande år 2022.

Värt att återigen tillägga är att listan innefattar de företag som designar kretsar men inte har sin egen tillverkning. Det är av den anledningen giganter som Samsung och Intel inte återfinns i den här analysen från Trendforce.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också