HemNyheterHalvledarePriset på kinesiska kiselkarbidsubstrat i fritt fall

Priset på kinesiska kiselkarbidsubstrat i fritt fall

En halvering av priserna sedan slutet av 2023 väcker oro bland inköpare.

Priset på ett 150-millimetersubstrat av kiselkarbid tillverkat i Kina har sjunkit till så lite som 400 USD till följd av överproduktion, rapporterar Digitimes. Det innebär att de kinesiska producenterna tvingas sälja sina substrat till förlust, där tillverkningskostnaden uppges ligga omkring 500 USD – vilket också var dagspriset för en kinesisk kiselkarbidskiva så sent som i somras.

Under slutet av år 2023, när kiselkarbidsubstrat var en bristvara, låg de kinesiska bolagens produkter praktiskt taget i linje med sina amerikanska och europeiska konkurrenter. Prisskillnaden uppges ha varit så liten som 5–10 procent, där ett substrat kostade cirka 850 USD. Det i sin tur bjöd in till kinesiska bolag att storsatsa för att leverera kiselkarbid till den inhemska fordonssektorn och sedermera till halveringen av försäljningspriset mindre än ett år senare.

Inte heller skymtas något slut på priskriget i Kina, vilket lustigt nog har effekten att inköpare hos kretstillverkare avvaktar i väntan på att substratpriserna bottnar ur. En annan dimension i kalkylen för prospektiva kunder är valideringsprocesser som i vanliga fall tar 6–12 månader. Ett flertal bolag uppges sakna tilltro till att de priskrigande leverantörerna av kiselkarbid kommer finnas kvar även efter att deras substrat klarat en validering.

Situationen väntas innebära att en konsolidering av den kinesiska kiselkarbidmarknaden är nära förestående. Enligt Digitimes källor väntade sig marknaden en rad sammanslagningar och uppköp med start 2026 efter att marknaden fått blomma ut – medan dominobrickorna nu istället väntas börja falla redan under sommaren 2025.

Kinesiska kiselkarbidsubstrat väntas när 2024 är summerat stå för över hälften av världsmarknaden. När det istället kommer till att förädla substraten till färdiga produkter för bruk i kraftelektronik är europeiska bolag i framkant, där STMicroelectronics och Infineon tillsammans innehar ungefär hälften av marknaden.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också