USA lättade nyligen på exportrestriktionerna av AI-kretsar till Kina, vilket åter gav Nvidia och AMD tillåtelse att sälja sina respektive nedskalade lösningar H20 och Instinct MI308 till landet. I fallet för marknadsledaren Nvidia var det dock inte så bara att återuppta exporten då tillgången på H20 numera är skral, rapporterar The Information.
När USA plötsligt införde exportstoppet för H20 gjorde Nvidia en nedskrivning på 5,5 miljarder USD och avbeställde sina ordrar hos TSMC, som allokerade tillverkningskapaciteten till andra kunder. Istället för att lägga nya beställningar och återuppta produktionen av H20 ska Nvidia arbeta på ett nedskalat AI-beräkningskort av bolagets purfärska arkitektur Blackwell, rapporterar Commercial Times.
Att Nvidia väljer att inte återuppta produktionen av H20 har framförallt två orsaker. Den första är att ledtiderna för tillverkning från ax till limpa skulle göra H20 tillgänglig i stora volymer igen först till senhösten. Den andra är att Blackwell är en i grunden mer effektiv arkitektur, vilket i sin tur även bör betyda att en nedskalad variant är mer kostnadseffektiv att tillverka och skulle därtill kunna börja levereras till under runt samma tidsperiod.
Den doning som skulle ersätta H20 ska ha namnet B30 och vara 10–20 procent långsammare än H20, men samtidigt ha ett 30–40-procentigt lägre pris. Att B30 skulle bli långsammare än H20 beror sannolikt på att Nvidia behöver möta de prestandaparametrar USA:s exportkontroller innebär, där framförallt prestandadensitet i servrar är avgörande. En annan viktig parameter är begränsningar av bandbredd och interconnect, för att kunna väva samman tusentals AI-beräkningskrets i stor skala för exempelvis beräkningar av storspråksmodeller (LLM).
Värt att tillägga är att Nvidia själva inte bekräftat uppgifterna om ett beräkningskort baserat på Blackwell-arkitekturen. Om AI-giganten ska återvända till den kinesiska marknaden krävs dock en konkurrenskraftig lösning, då inhemska aktörer såsom Huawei, Moore Threads och Biren Technology är i full färd med att utveckla allt mer potenta lösningar, som inte hålls tillbaka artificiellt av amerikanska exportrestriktioner. Mycket tyder dock på att inget kinesiskt bolag ännu har någonting som riktigt kan mäta sig med produkter likt H20 och Instinct MI308, även om i alla fall Huawei är på god väg.
Gällande AMD är det oklart huruvida bolaget planerar återuppta produktion och export av sitt dito Instinct MI308 samt om de filar på ett mer modernt AI-beräkningskort ämnat den kinesiska marknaden. Samtidigt går Nvidia och AMD troligen försiktigt fram med eventuella Kina-planer, då de nyligen lättade exportrestriktionerna stött på patrull i amerikanska kongressen och spelreglerna därmed kan komma att ändras ännu en gång.
John Moolenaar, republikansk senator i underhuset, har skickat ett formellt brev (PDF) till handelsminister Howard Lutnick som kritiserar de lättade handelsrestriktionerna. Han kräver dock inget nytt förbud mot AI-kretsar i H20-klassen, utan manar istället den amerikanska regeringen till att ta fram en ny uppsättning exportregler för amerikanska bolag.
USA:s lättade exportkontroller och en återgång till status quo kommer kort efter att landet träffat ett nytt handelsavtal med Kina. Huruvida det har med saken att göra eller ej har inte bekräftats, även om timingen onekligen talar för det. Medan Donald Trump har mycket att säga till om i det här avseendet är frågan om att begränsa Kinas tekniska avancemang en av få frågor där det råder närmast total enighet mellan republikaner och demokrater i kongressen. Det är således ingen högoddsare att sista ordet inte är sagt i den här frågan.