Den nederländska ekonomiministern Dirk Beljaarts uttryckte i samband med G7-mötet i Rom en önskan om att skapa en EU-baserad union av ”villiga” halvledarbolag. Beljaarts har sedan tidigare diskuterat saken och samarbetat i frågan med sin italienska motsvarighet, Adolfo Urso, rapporterar Reuters.
Nederländerna är hem till EU:s utan motstycke mest värdefulla bolag i halvledarsektorn, litografiutrustningsmakaren ASML. Med detta i åtanke erbjuder sig Beljaarts att ta på sig ledartröjan i satsningarna som ska syfta till att även ”andra EU-länder ska ha ett flertal anläggningar för produktion, montering och paketering” av halvledare – satsningar som sannolikt skulle må bra av ett nytt ledarskap sedan EU:s huvudsakliga Chips Act-arkitekt Thierry Breton under september månad avgått.
To have a stronger EU, between the other global players, to get leverage, it’s important to work together
– Dirk Beljaarts, ekonomiminister, Nederländerna
Beljaarts ser ett ökat samarbete inom halvledare på såväl EU-nivå som globalt, som ett viktigt steg på vägen mot unionens ambitioner att tillverka 20 procent av världens halvledare räknat i värde till år 2030. Intressant i sammanhanget är att Nederländerna inte är ett G7-land och därför inte var en huvuddeltagare i mötena. Istället hade Beljaarts bjudits in för att delta för att diskutera policyer gällande teknik – sannolikt tack vare att Nederländerna är ASML:s hemvist.
I samband med G7-mötet hade Beljaarts också ett separat möte med den amerikanske handelsministern Gina Raimondo. Reuters beskriver mötet som det första de två emellan sedan Beljaarts tillträdde den 2 juli i år, där diskussionerna handlade om eventuella samarbeten länderna emellan, snarare än om kommande halvledarrelaterade restriktioner som kommer drabba ASML och därigenom Nederländerna.