HemNyheterTillverkningNAND-minnespriserna vänder uppåt

NAND-minnespriserna vänder uppåt

Minskad tillverkning vänder den nedåtgående prisspiralen, åtminstone för tillfället.

Priserna för lagringsminne, NAND, ökade något under augusti månad, efter att ha legat på relativt stabila nivåer under juni och juli. Spotpriset för en kiselskiva, wafer, gick under augusti upp med knappt tio procent jämfört med juni och juli månad, då priset per 512 Gb TLC-krets låg på i snitt 1,40 USD. För augusti månad låg snittpriset istället på 1,52 USD.

Precis som under större delen av året sitter tillverkare på stora överlager, medan marknadens efterfrågan fortsatt är låg. Detta återspeglas i att kontraktspriserna för återkommande handel med kretsarna i princip är oförändrade under augusti, trots att spotpriserna ökat markant. Den huvudsakliga anledningen är att Samsungs produktionsnedskärningar till slut börjar ta skruv.

När analysfirman Trendforce sammanfattar läget med hjälp av skivor med 512 Gb stora NAND-wafers står samtidigt klart att prishöjningen är den första sedan år 2022. Samtidigt höjs frågetecken om huruvida prishöjningen faktiskt är realistisk och hållbar – inköpare hos minnestillverkarnas kunder uppges i dagsläget inte bara vara avvaktande inför framtidens behov, utan rentav pessimistiska.

Den kanske största konsumenten av NAND-kretsar är marknaden för enterprise-lagringsenheter, där Trendforce visar på en dyster sammanställning för marknadsledarna. Både Samsung och Kioxia lyckades med konststycket att tappa över 30 procent i omsättning från årets inledande till andra kvartal. Resultatet är att SK Group, Micron och Western Digital lyckades öka sina marknadsandelar – och att ett samgående av Kioxia och Western Digital i dagsläget skulle ge det nya bolaget ungefär en fjärdedel av den globala marknaden.

Det är däremot återigen värt att minnas att 2023 års siffror jämförs mot närmare tre års rekordtillväxt, samt att marknaden väntas vända uppåt igen under år 2024. Inte heller är 2023 ett år med negativ tillväxt räknat i mängden lagring som producerats – trots att minnestillverkarnas omsättning minskat. Till nästa år väntas dock efterfrågan på NAND öka med hela 16 procent medan DRAM väntas öka med 13 procent.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också