Under årets tredje kvartal sjönk den totala försäljningen av halvledare med 6,3 procent jämfört med föregående. Nedgången väntas fortsätta en bit inpå 2023 varefter marknaden spås vända uppåt. Särskilt utsatt denna gång är den alltid så volatila minnesmarknaden, som även i vanliga fall fluktuerar kraftigt.
Analysfirman Trendforce som står för rapporten, där det framgår att de totala intäkterna för DRAM-kretsar på kvartalsbasis sjönk med 28,9 procent. I amerikanska dollar (USD) räknat låg intäkterna under årets andra kvartal på 18,19 miljarder, att jämföra med betydligt högre 25,59 miljarder andra kvartalet. Trendforce själva skräder inte orden redan i rubriken, som talar om en nedgång ”utan motstycke sedan finanskrisen 2008”.
Klart värst drabbad är världens största leverantör Samsung, vars intäktstapp på DRAM under tredje kvartalet jämfört mot föregående är hela 33,5 procent. Det motsvarar en nedgång från 11,13 till 7,4 miljarder USD. För att motverka fortsatta prisfall på DRAM-kretsar drar Samsung ned planerade kapitalinvesteringar, vilket inkluderar att såväl ställa om fabriker till att byta ut utrustning för att tillverka minneskretsar på mer transistortäta tekniker.
Nummer två på världsmarknaden är SK Hynix vars intäkter för DRAM föll med 25,2 procent. Trots att bortfallet är en hel fjärdedel är det betydligt lägre än Samsungs tapp. I faktiska pengar drog SK Hynix under tredje kvartalet in 5,24 miljarder på DRAM-kretsar, jämfört mot 7,01 miljarder USD andra kvartalet. Som resultat av tillbakagången har även SK Hynix kraftigt dragit ned på planerade investeringar, något Semi14 tidigare rapporterat om.
Den tredje av de stora aktörererna är amerikanska Micron som backade från 6,27 till 4,81 miljarder USD, motsvarande 23,3 procent. Att bolaget är den bästa av de sämsta har dock en förklaring i att dess finansiella kvartal rapporteras olikt de sydkoreanska rivalerna. Det genomsnittliga försäljningspris (ASP) Micron redovisat är därför högre än vad det borde vara under en motsvarande period. Även Micron kontrar nedgången på marknaden och det branta bortfallet i minnesintäkter med att dra ut på planerade investeringar.
Den branta nedgången tillskrivs framförallt lägre efterfrågan på konsumentmarknaden, en trend som pågått sedan i våras. Nytt är att Trendforce talar om en märkbar nedgång på inköp av DRAM även på serversidan. Lägre efterfrågan kombinerat med att Samsung, SK Hynix och Micron sänkt sina kontraktspriser med 10–15 procent är det korta svaret på varför trion gör sina största intäktsbortfall på 14 år.
Trots att industrins tungviktare Samsung, SK Hynix och Micron milt uttryckt backar rejält på ett kvartal skriver Trendforce att de för stunden fortfarande har en relativt hög rörelsemarginal. Rapporten tillägger dock att trions marginaler kommer pressas under 2023 års första hälft, vilket kan tillskrivas fortsatt låg efterfrågan och växande lager.
Micron is taking bold and aggressive steps to reduce bit supply growth to limit the size of our inventory. We will continue to monitor industry conditions and make further adjustments as needed. Despite the near-term cyclical challenges, we remain confident in the secular demand drivers for our markets, and in the long term, expect memory and storage revenue growth to outpace that of the rest of the semiconductor industry.
– Sanjay Mehrotra, VD på Micron
Medan minnestillverkarna har svårt att göra någonting åt intäktsbortfallet har de ett vapen att ta till för att mota fortsatta prisfall i grind. Nyligen gick Micron ut med att de under fjärde kvartalet kapar produktionen av både DRAM och NAND med cirka 20 procent, detta över alla processnoder där de har en nämnvärd tillverkning. Det är sannolikt att Samsung och SK Hynix går samma väg.
När Micron blickar in i kalenderåret 2023 målas en ljummen bild upp av minnesmarknaden. Inom minnesindustrin räknas volymer som levereras i antal databitar (bit), och här räknar Micron med en ospecificerad negativ tillväxt för DRAM. Desto ljusare ser det ut gällande NAND-marknaden, som spås växa med en ensiffrig procentandel.