HemNyheterHalvledareMikael Östling väljs in i ECS som förste svenske fellow

Mikael Östling väljs in i ECS som förste svenske fellow

Inför akademiens första möte på svensk mark väljs dess första svenska fellow in.

Electrochemical Society, ECS, har utsett sin förste svenske fellow genom tiderna – Mikael Östling. ECS är en amerikansk akademi med fokus på främjandet av elektrokemi och det fasta tillståndets fysik, solid state physics på engelska. Det är i det senare Östling utmärkt sig, där han sedan 1999 har varit professor på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i just solid state-elektronik.

Mikael Östling kommer passande nog bli invald i ECS under akademiens första möte som hålls på svensk mark någonsin i oktober. Enligt ECS VD Christopher Jannuzzi väljs Östling in ”som ett erkännande av hans enastående vetenskapliga prestationer och många år av aktivt, engagerat deltagande i projekt relaterade till ECS”.

Jag får bevis för att min forskning håller hög internationell klass och betraktas som väldigt relevant och uppskattad av mina internationella kollegor. Det betyder också att man blir belönad för hårt arbete med att engagera sig i professionella societies. Det tycker jag helt klart att fler svenskar bör tänka på.

– Mikael Östling till Semi14

På frågan om vad Östling tycker om utmärkelsen på ett personligt plan uttrycker professorn med en nypa stolthet att det är resultatet av hårt arbete över lång tid. Sedan tidigare är Östling också en fellow hos IEEE, Institute of Electrical and Electronics Engineers, och har ett förflutet som halvledarmissionär i bland annat som gästprofessor vid University of Florida samt som deltagare i egenskap av senior medlem av Fulbright-programmet vid Stanford-universitetet.

Jag hoppas att eftersom jag nu är den förste ”svensk” som blivit ECS Fellow så drar det ju lite uppmärksamhet till sig även inom ECS. Jag hoppas det inspirerar andra svenska forskare inom fasta tillståndets (elektronik och fysik) samt inom elektrokemiska vetenskaper att engagera sig i ECS.

Vidare hoppas Östling att utmärkelsen kan inspirera flera svenska forskare att sikta på ECS – genom att visa att Sverige också är med i matchen. I tidigare intervjuer och samtal med Semi14 har han uttryckt att svensk utbildning och forskning är i världsklass, samtidigt som han även i kommentarer om ECS-utmärkelsen ordet ”svensk” med försiktighet då han likt flesta andra vetenskapsmän inte lägger någon större vikt vid var vetenskapens framsteg gör.

En fåfäng önskan kan väl också vara att våra svenska forskningsfinansiärer också tycker att vi gör bra forskning inom halvlederiet och är fortsatt värt att satsa på nu när Chips Act står för dörren.

Avslutningsvis väljer professor Östling att blicka framåt, genom att efterlysa mer resurser till forskning inom halvledare i Sverige, inte minst nu när EU:s Chips Act klubbats igenom och unionen åter vill bli relevant på ett globalt plan. Hur ambitionerna ser ut i Sverige återstår att se, då det under förra veckan blev klart att unionen skjuter till ytterligare 8 miljarder euro under IPCEI-flagg – men att Sverige står utanför.

Semi14 gratulerar Mikael Östling till ECS-fellowskapet. För mer läsning med honom, se våra tidigare intervjuer om bland annat hans roll på KTH samt om de svenska framstegen med svenskt kiselkarbid och bolaget SweGan.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också