HemNyheterHårdvaraMalaysias GPU-import har klättrat med 3 400 procent på två år

Malaysias GPU-import har klättrat med 3 400 procent på två år

Landet som anklagats för att vara mellanhamn till Kina står för en betydande del av Nvidias omsättning.

Malaysias import av grafikkretsar (GPU) växer explosionsartat och det på rekordtid, detta enligt data från Taiwans myndighet för internationell handel som @kakashiii111 på plattformen X tagit del av. Landet har länge pekats ut som en av Kinas huvudsakliga mellanhamnar för att olovligen importera GPU-kretsar för AI-bruk, vilket gjort att den amerikanska regeringen uppmanat Malaysia att stärka övervakningen av all högteknologisk export till Kina.

En graf i inlägget visar att exporterna från Taiwan, där TSMC som i praktiken tillverkar alla världens dedikerad grafikkretsar från såväl Nvidia som AMD och Intel är baserat, till Malaysia ökat massivt och att det av en händelse sammanfaller med de allt hårdare exportrestriktionerna mot Kina. I faktiska tal låg exporten till Malaysia på 817 miljarder USD år 2022, vilket klättrade till 1,276 miljarder USD år 2023 och 4,877 miljarder USD år 2024 – det senare en närmare 300-procentig ökning på årsbasis.

Medan siffrorna på årsbasis redan är iögonfallande bleknar de i jämförelse med den senaste utvecklingen från en månad till en annan. Redan i januari 2025 låg exporten från Taiwan till Malaysia på 1,12 miljarder USD, en ökning med närmare 700 procent på årsbasis. Under februari månad gick försäljningen ned till 626,5 miljoner USD för att sedan öka rejält under mars och april till 1,96 respektive 2,74 miljarder USD.

Exportsiffrorna för mars och april 2025 jämförs med samma månader 2023 då exporten av GPU-kretsar till Malaysia började ta fart på allvar, och för båda månader handlar det då om en massiv ökning om 3 400 procent. Sammantaget för 2025 års fyra första månader har Malaysia importerat GPU-kretsar till ett värde om 6,45 miljarder USD, vilket redan är en ökning om drygt 32 procent jämfört med hela 2024.

Hur fördelningen mellan olika GPU-leverantörer ser ut framgår inte, men ett faktum är att Nvidia dominerar AI-marknaden och inom gaming-segmentet med Geforce-serien grafikkort har de en marknadsandel över 80 procent. Här pekar profilen på att Nvidia under årets första kvartal omsatte 43 miljarder USD, där malaysisk ospecificerad GPU-import motsvarar närmare 9 procent av totalen.

Det kan inte uteslutas att Malaysia plötsligt och hastighet utan kommuniké bestämt sig för att bli en global maktspelare inom AI, men det mest sannolikt skälet till exportökningen stavas Kina. USA, som med hänvisning till nationell säkerhet vill förvägra Kina högteknologi såsom AI-hårdvara, är redan i full gång med att se över sina exportkontroller och hur de bättre kan förhindra Kina från att olovligen få tillgång till amerikanskdesignade GPU-kretsar.

Det har i omgångar rapporterats om att Donald Trump vill riva upp de sista restriktionerna som infördes av Joe Biden, som innebar att världens länder delades upp i tre nivåer – från att få importera ett ”nästan obegränsat” antal avancerade AI-kretsar, till begränsningar med landskvoter och totalförbud mot länder såsom Kina, Ryssland, Iran och Belarus. Istället för detta överväger administrationen bilaterala regler, något som vissa dock tror primärt ska användas som ett förhandlingskort i Donald Trumps globala handelskrig.

I en annan del av statsmakten filar Republikaner och Demokrater i representanthuset på en lag som skulle ålägga aktörer likt Nvidia att börja spåra var deras AI-kretsar är i bruk, för att på så sätt få bättre koll på var exporterade beräkningskort tar vägen. Tankar om att i ett nästa steg lagstifta om en fjärrstyrd kill switch vädras också öppet.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.

Läs också