HemNyheterPolitikLitauen siktar på inhemsk kretstillverkning år 2027

Litauen siktar på inhemsk kretstillverkning år 2027

Draghjälp från taiwanesiska ITRI ska göra Litauen till en stor aktör inom halvledare på sikt, menar landets ekonomi- och innovationsminister.

Teltonika, en litauisk tillverkare av nätverksutrustning, har satt målet att inleda inhemsk produktion av halvledare så snart som år 2027, enligt ekonomi- och innovationsminister Aušrinė Armonaitė. Detaljer gällande teknikens modernitet avslöjas inte, men på sikt menar Armonaitė att Litauen ska bli en aktör att räkna med på global skala i halvledarsektorn.

Litauens ambitioner inom halvledare är heller inte tagna ur tomma intet, då landet år 2021 tillät Taiwan etablera en de facto-ambassad i huvudstaden Vilnius, till Kinas stora förtret. Sedan tidigare har Taiwan skickat TSMC-ingenjörer till Litauen för att utbilda prospektiva ingenjörer i landet, som en del av investeringar Taiwan låter göra genom Industrial Technology Research Institute (ITRI).

This partnership with Taiwan will help Lithuania to move forward rapidly, match the world’s strongest players and realise its ambitious goals

– Aušrinė Armonaitė, ekonomi- och innovationsminister, Litauen

Föga förvånande ser minister Armonaitė sitt samarbete med Taiwan som en förlängning på landets relativt starka tekniksektor. ITRI-investeringen i baltstaten är värd 14 miljoner euro, varav 10 miljoner kommer från Taiwans utrikesdepartement. Dessa pengar är en del av ett större investeringspaket värt cirka 200 miljoner euro. Litauen är idag starka på finansiell teknik och mjukvara, samtidigt som få institutioner har samma track record som ITRI gällande sjösättning och drift av halvledarbolag.

ITRI grundades redan 1973, men intresserade sig på 1980-talet för halvledarsektorn och valde att rekrytera Morris Chang, som gjort en lång karriär hos Texas Instruments. Chang fick i praktiken obegränsade resurser för att bygga en halvledarsektor i landet, ett förtroende han förvaltade väl genom att bland annat grunda världens största kontraktstillverkare TSMC. Även UMC, världens näst största pure-play kontraktstillverkare är sprunget ur ITRI.

Att ITRI skulle lyckas skapa ett TSMC och ett UMC i Litauen, ett land med en befolkning om drygt 2,8 miljoner invånare, för 14 miljoner euro ter sig dock minst sagt osannolikt. Landet kunde dock inte ha en bättre kvalificerad samarbetspartner. Huruvida Teltonika lyckas med sina ambitioner att inleda kretsproduktion inom fem år lär vi få anledning att återkomma till.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också