HemNyheterLandskvoter på AI GPU-kretsar införs – Sverige ett av få undantag

Landskvoter på AI GPU-kretsar införs – Sverige ett av få undantag

USA:s planerade landskvoter införs inom kort. Endast USA och 18 allierade, däribland Sverige, kommer få köpa AI-beräkningskretsar obehindrat – nästan.

Den 20 december tillträder Donald Trump som president, men innan dess planerar den sittande Biden-administrationen en sista salva handelsrestriktioner mot Kina. I december rapporterades att planen var att införa leveranskvoter på AI-beräkningskretsar mot Kina och nationer som misstänks agera bulvaner, ett upplägg som nu konkretiseras av affärstidningen Bloomberg.

Som tidigare rapporterat blir det leveranskvoter för de flesta länderna och jämte företag i USA är det endast 18 allierade nationer som kommer få köpa AI-beräkningskretsar (nästan) utan större hinder. Andra länder får tillgång till begränsade volymer, något som kan undantas genom att ansöka om så kallat Validated End User-status (VEU) hos USA:s handelsdepartement (Department of Commerce). Med ett sådant untantag skulle nationen, med dess inhemska bolag, i praktiken få samma obegränsade tillgång till AI-beräkningskretsar som de utpekade 18 allierade. Kina, Ryssland, Iran, Belarus och andra länder som belagts med vapenembargon får ett närmast totalförbud.

Mer utförligt ska de nya handelsrestriktionerna delas upp i tre nivåer:

  • Tier 1: USA och 18 allierade, Australien, Belgien, Kanada, Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike, Franska Guyana, Irland, Italien, Japan, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Sydkorea, Sverige, Taiwan och Storbritannien, får ”nästan obegränsad tillgång” till avancerade AI-kretsar som utvecklats i USA. Detta förutsätter att bolagen i fråga uppfyller USA:s säkerhetskrav och inte installerar mer än 25 procent av sin AI-beräkningskraft utanför Tier 1-länder. En parentes i undantaget är att endast 7 procent av AI-kapaciteten får installeras i ett enskilt Tier 2-land. USA-baserade företag har ett särskilt undantag och får installera upp till 50 procent av beräkningskraften i Tier 2-länder.
  • Tier 2: Gäller de allra flesta länderna, såsom de i Östeuropa, Mellanöstern, Mexiko och Latinamerika, och de får tydliga restriktioner i hur många AI-beräkningskretsar som får inhandlas. Varje land får ett tak på ”cirka 50 000 AI GPU-kretsar” under perioden 2025–2027, men vilka produkter det avser framgår inte. Möjligt är att detta tak egentligen berör beräkningskraft, vilket i sådana fall påverkar det faktiska antalet inköpta enheter. Medan denna kvot gäller för en hel nation kan enskilda företag från dessa länder få ett undantag om de erhåller VEU-status.
  • Tier 3: Länder som Kina, Ryssland, Iran, Belarus och andra under vapenembargo står inför ett närmast totalförbud av import av AI-beräkningskretsar som utvecklats i USA. Exakt hur detta utformas och om undantag finns, då kanske främst mot enskilda Kina-baserade bolag, framgår inte. Bristen på ytterligare detaljer talar dock för att det inte kommer finnas mycket spelrum. Det framgår inte heller om detta även gäller spelorienterade grafikkort, där exempelvis Nvidias flaggskepp Geforce RTX 4090 anses tillräckligt kraftfullt för att inte få exporteras till Kina.

Förutom nya hårdvarurestriktioner planeras begränsningar av export AI-modeller till Tier 3-länder, medan undantag kan göras för Tier 2-länder.

Vad som blir ett närmast totalförbud möter inte helt oväntat kritik från intresseorganisationen Semiconductor Industry Association (SIA) och Nvidia, som i egenskap av världsdominant leverantör av AI-kretsar kommer drabbas hårdast. Ned Finkle, Vice President of Government Affairs på Nvidia, gör gällande att AI är utbrett bland konsumenter, är allmänt tillgängligt och blivit ”lika viktigt som elektricitet”. Vidare anger han att Biden-administrationen inte bör föregå den tillträdande presidenten Donald Trump med en sista policy. Det senare är ett till synes svagt argument då Donald Trump högst troligt kommer gå än hårdare åt Kina med handelsembargon.

Vidare skriver Finkle att det inte är rimligt att vanliga datacenter och teknik som finns i speldatorer över hela världen ska kontrolleras av USA, i vad som är ett ”anti-Kina-drag”. Vad han beskriver som en extrem policy med landskvoter menar han kommer påverka helt vanliga datorer världen över, ett uttalande som antyder att även vanliga grafikkort kan ingå, och inte främja USA:s nationella säkerhet utan tvärtom driva omvärlden mot alternativa tekniker bortom USA:s insyn.

KällaBloomberg
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också