HemNyheterHalvledareKista firar kiselkarbidkluster – och transistorns 75-årsdag

Kista firar kiselkarbidkluster – och transistorns 75-årsdag

Vi talar med Visit Kistas VD Marco Giertz om vad som gör hans stadsdel unik.

Stadsdelen Kista i Stockholm är numera kanske främst känt för sin roll som Sveriges teknikvagga, där mycket under lång tid kretsat kring Ericsson. Trots att Ericsson med sitt högkvarter och många satellitbyggnader tar upp stor plats finns ett häpnadsväckande antal andra aktörer i elektronikbranschen representerade i Kista – Intel, Analog Devices, Huawei och Nokia, bara för att nämna ett fåtal.

Under förra veckan bjöd Visit Kista in till ett event med fokus på ett av stadsdelens kanske mest relevanta specialiteter – kiselkarbid. Semi14 har tidigare intervjuat KTH-prorektorn Mikael Östling som sedan länge vurmar för materialet och dess användning i kraftelektronik, och passande nog hölls eventet i KTH:s Electrum-lokaler. Östling själv, å sin sida, lös däremot med sin frånvaro då han dagen till ära enligt hörsägen befann sig i Amsterdam.

Mingeldelen – innan eventets riktiga början. Bild: Semi14

Under eftermiddagseventet talade en lång rad professorer och företagsrepresentanter om KTH:s, Kistas och Sveriges roll inom kiselkarbid, där historier om hur ABB tidigt satsade på kiselkarbid i samarbete med KTH samsades med insikter från hur svenska bolag arbetar med materialet. Även statliga aktörer, likt RISE och Energimyndigheten var på plats.

jag tror att vi nu på riktigt börjar skörda frukten av 30 års framgångsrikt arbete.

– Marco Giertz, VD, Visit Kista

Störst avtryck på undertecknad gjorde sannolikt STMicroelectronics talare tillika Site Manager i bolagets Norrköpingsbas, Björn Magnusson. Magnusson hade dock hård konkurrens om bästa kiselkarbidbaserade framgångssaga av KISAB:s VD Johan Ekman och Epiluvacs CTO Roger Nilsson. Även talare från Hitachi Energy, On Semi och Coherent höll låda.

Transistorns 75-årsdag firades med tårta. Bild: Semi14

Mannen som gjorde eventet till verklighet och hade den goda smaken att bjuda in Semi14 heter Marco Giertz, VD på Visit Kista. Vi tog en kort pratstund med honom efter att alla talare var klara för dagen.

Semi14: Förklara dagens event, vad har vi gjort idag?
Marco Giertz: Idag har vi samlat ihop hela innovationsekosystemet kring elektrumlobartiet, det arbete man gör på KTH och RISE inom kiselkarbid. Det har varit allt från PHD-studenter här till myndighetspersoner, som energimyndigheten. Vi har haft in massor företag som pitchat sina success stories och berättat om vad dom gör inom kiselkarbid. Och vi har haft olika typer av företag, varav en del är att betrakta startups och så har vi Hitachi Energy som har pratat om möjligheterna inom kraftelektronik, och hintar om vilka fantastiska möjligheter det finns för Sverige som nation att gå i bräschen för en teknikrevolution. Saker man skulle kunna säga kan skapa massa tillväxt och nya jobb i Sverige. Och det är ju väldigt kul att Kista är en jättestark hubb internationellt, med ett ekosystem i världsklass i Kista.

Semi14: Vad gör vi i Kista?
Marco Giertz: Vi gör massor saker. Vi innoverar, vi skapar jobb, vi skapar tillväxt, vi nätverkar, vi ligger i framkanten vad gäller innovationer och ny teknik inom massor område, kiselkarbid är bara ett. Den stora elefanten är ju Ericsson som funnits med här sedan starten på 70-talet. Man kan ju säga att Kista är där mobiltelefonin uppfanns och det är fortfarande så att framtidens mobiltelefoninfrastruktur utvecklas här, men det är ju inte bara det. Utan det är ju massor applikationer omkring det här som utvecklas här i Kista och det är ju liksom ett område. 5G, 6G, mobiltelefoni och så har vi materialteknik, kiselkarbid, det finns massor andra teknikområden som Electrum-laboratiet också håller på med.

Semi14: Vad gör Kista unikt i teknikvärlden?
Marco Giertz:
Jag tänker att det har varit den här tighta samverkan mellan akademin och industrin, jag tror att det är det som är en grundbult i Kistas framgångssaga. Alltså om man tittar tillbaka har KTH och Ericsson jobbat väldigt tight, i början jag vet att Ericssons forskare föreläste för KTH:s studenter. Jag vet inte hur många KTH-studenter som skrivit exjobb på Ericsson under åren. Men Ericsson är inte det enda företaget, ABB och IBM har ju också spelat en jättestor roll i Kista. Så finns det ju hundratals små- och medelstora företag på en extremt liten yta, vi pratar om en halv kvadratkilometer stor yta. Det här är verkligen ett nav för utveckling, tillväxt och innovation i Sverige. Det får alldeles oförtjänt för lite uppmärksamhet, med tanke på hur mycket häftiga innovation och ny teknik som kommer ur det här klustret.

Semi14: Vad är framtiden för Kista?
Marco Giertz:
Jag tror framtiden är bra, det har vi sagt idag. Som det Björn sa och det RISE pratade om, Muhammad Nawaz på Hitachi Energy och även Mikael Zetterling. Jag pekade också på möjligheterna inom det här området och jag tror att vi nu på riktigt börjar skörda frukten av 30 års framgångsrikt arbete. Om vi drar tillsammans tror jag att vi kommer kunna göra mycket inom just kraftelektronik.

Semi14: Hur ligger Kista till på världskartan?
Marco Giertz: Rankningsmässigt vet jag inte, men man brukar ju säga det att Kista är ett otroligt framgångsrikt ICT-kluster i världsklass och det kommer delegationer från hela världen regelbundet till Kista för att lära sig varför Kista varit ett så framgångsrikt koncept.

Semi14 tackar Marco och Visit Kista för både event och pratstund.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också