HemNyheterPolitikKina: "USA:s sanktioner ger ett gyllene årtionde för vår halvledarindustri"

Kina: ”USA:s sanktioner ger ett gyllene årtionde för vår halvledarindustri”

Arkitekterna bakom Kinas halvledarpolitik ser med tillförsikt på USA:s handelsrestriktioner.

Med nationell säkerhet som motivering drar USA åt tumskruvarna på Kinas halvledarindustri, men landet har visat sig vara mer motståndskraftigt än väntat. Medan USA tveklöst lyckats kasta grus i maskineriet har Kina visat att de har förmåga att tillverka de avancerade chip USA ville stoppa och näringslivet, med Huawei och Semiconductor Manufacturing International Company (SMIC) i spetsen, kraftsamlar för att göra landet självförsörjande på området.

Under ett tal menar Ye Tianchun, chef för IC-divisionen på China Semiconductor Industry Association (CSIA), att Kinas halvledarindustri blomstrar till följd av USA:s restriktioner. Som många andra påpekat påtalar han att detta sporrat Kina att påskynda målet med självförsörjning inom tekniksektorn och bana väg för ”ett gyllene årtionde” för Kinas halvledarindustri.

Uttalandet gjordes i samband med 2023 Beijing International Seminar on Micro-Electronics & IC World Conference, där även Wei Shaojun deltog. Den senare är professor vid Tsinghua University och biträdande chef på CSIA. Duon är inte vilka som helst, utan anses vara arkitekterna bakom Kinas halvledarpolitik. Deras ord åsikter väger med andra ord tungt, skriver den taiwanesiska branschtidningen Digitimes.

Under talet blickar Ye 15 år bakåt i tiden på de framgår Kinas halvledarindustri rönt. Från perioden 2008 till 2022 har landets marknad för kretsdesigner (IC) ökat 13,2 gånger om till att omfatta 70 miljarder USD. På tillverkningssidan handlar det om en 9,8-faldig ökning till 53 miljarder USD och inom paketering samt testning 4,5 gånger om till 41 miljarder USD.

Kanske mest intressant i sammanhanget handelsrestriktioner är allehanda verktyg som krävs för att tillverka ett chip. Den inhemska marknaden för utrustning uppgick under 2022 till 4,1 miljarder USD, vilket är en ökning om hela 36 procent jämfört med 2021. Från 2008 handlar det om inget mindre än en 30,8-faldig ökning, medan försäljningen av nödvändigt material ökat 8,5 gånger till 8,5 miljarder USD.

Mot en bakgrund av snabb tillväxt menar Ye att Kina redan lagt grunden för självförsörjning inom halvledare. När han talar om landets spjutspetstekniker är nästa anhalt att bygga ut kapaciteten för tillverkning på 14 och 7 nanometer, varav den senare ses som en gräns med de DUV-verktyg som finns tillgängliga i landet. Detta kan mycket väl vara ett spel för gallerierna – Semi14 och många andra har redan påpekat att 5 nanometer går att nå med andra tekniker än EUV-litografi.

Tillverkning med Fully Depleted Silicon-on-Insulator (FD-SOI) har också potential för landet, likaså så kallade 3D-tekniker för stapling av kretsar. Inom lagringsminne finns redan förmåga att tillverka avancerat 3D NAND och 3D NOR, men något som saknas är inhemska alternativ för primärminne, och då framförallt av typen DRAM, som kan mäta sig med alternativ från marknadsledarna Samsung, SK Hynix och Micron.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också