HemNyheterHalvledareKina storsatsar 454 miljarder kronor på inhemsk halvledarindustri

Kina storsatsar 454 miljarder kronor på inhemsk halvledarindustri

Samtidigt talas det om att SMIC:s och Huaweis framgång med 7 nanometer kan leda till ännu hårdare sanktioner.

Med kirurgisk precision gör USA allt i sin makt för att hindra Kina från att stärka sin inhemska halvledarindustri, både vad gäller tillverkningskapacitet som möjligheterna att producera chip i spjutspetsen. Förevändningen bakom detta är nationell säkerhet och då pekar USA framförallt på att begränsa Kinas möjligheter att utveckla och använda avancerad teknik inom det militära.

Det har länge talats om riskerna med USA:s sanktioner, som att de skulle göra Kina mer beslutna om att bygga ett eget ekosystem som skulle göra dessa verkningslösa. Nu rapporterar Reuters att Kina avser lansera en statlig fond om hela 300 miljarder yuan – motsvarande cirka 41 miljarder USD eller 454 miljarder kronor – för att stärka sin inhemska halvledarindustri.

Att Kina gör storsatsningar på olika industriområden är inget nytt, men vad som sticker ut är att västvärldens farhågor besannas. Flera uppgiftslämnare till Reuters menar nämligen att en stor andel av pengarna ska gå till investeringar i verktyg för kretstillverkning, vilket är just vad USA och dess allierade förvägrar export av till kinesisk mark.

En av de många som varnat för hårdare sanktioner mot Kina är ASML:s VD Peter Wennink. Han har i omgångar menat på att det är bättre att fortsätta leverera litografiska verktyg till Kina och därigenom ha bättre koll på landets förmåga, än att försöka skärma av dem från omvärlden och på så sätt tappa all insyn landets halvledarindustri.

Det här är inte heller första gången Kina gör en stor satsning på sin inhemska halvledarindustri. Landet har under 2014 och 2019 sjösatt liknande fonder om 138,7 respektive 200 miljarder yuan. Av detta har betydande delar gått till kontraktstillverkarna Semiconductor Manufacturing International Company (SMIC) och Hua Hong Semiconductor samt Yangtze Memory Technologies (YMTC), som tillverkar minneskretsar av NAND-typ.

Den nya statliga fonden är fortfarande i sin linda och uppgiftslämnarna menar att det lär dröja flera månader innan regeringen skrapat ihop alla medel. Kinas finansdepartement planerar själva stå för 60 miljarder yuan, vilket innebär att 240 miljarder yuan ska frigöras på annat håll.

Huaweis framgång kan leda till skarpare sanktioner

Uppgifterna om en massiv statlig halvledarfond kommer i svallvågorna av Huaweis lansering av telefonen Mate 60 Pro, som är bolagets första 5G-kompatibla på ett antal år. Den stora nyheten är dock att systemkretsen (SoC) Kirin 9000S tillverkas på 7 nanometer hos SMIC, som förvisso haft tekniken i sin arsenal i lite mer än ett år. Dock i mindre skala med små kretsar lättare att tillverka.

Huawei Mate 60 Pro

Att SMIC skulle lyckas tillverka en mer avancerad krets som i fallet Kirin 9000S på 7 nanometer var det få som trodde, och innebär att Kina lyckats med det USA försökt stoppa – att få till tillverkning med känning på spjutspetsen. För att lyckas med detta använder bolaget konventionell DUV-litografi (deep ultraviolet), och inte EUV (extreme ultraviolet), vilket ska nämnas att TSMC också gjorde med sin första generation 7 nanometer.

Att SMIC och Huawei lyckats med detta kan inte ses som annat än en framgång, en oönskad sådan från USA:s håll, vilket analytiker på investmentbanken Jefferies tror kan leda till än hårdare sanktioner mot Kina. Vad detta skulle ge när skadan redan är skedd går att diskutera, men en möjlighet är att USA och dess allierade ännu hårdare reglerar försäljningen av de DUV-maskiner som gjort att Kina nuvarande sanktioner till trots har förmåga att tillverka på 7 nanometer. På så vis skulle USA åtminstone kunna försvåra för SMIC och i förlängning som helhet Kina från att bygga ut sin kapacitet – i alla fall kortsiktigt.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också