HemNyheterHalvledareKina på charmoffensiv bland halvledarleverantörer

Kina på charmoffensiv bland halvledarleverantörer

Kinas handelsminister Wang Wentao talar om Kina som en pålitlig partner för ASML och Nederländerna.

Kina är i full färd med att övertyga ASML och andra nyckelspelare i halvledarvärlden om landets fortsatta förträfflighet som partner trots halvledarsanktioner, rapporterar Reuters. Under tisdagen träffade Kinas handelsminister Wang Wentao ASML:s VD Peter Wennink, då ministern uttryckte en fortsatt önskan för ASML-investeringar och samarbete.

ASML:s fortsatta investeringar och samarbete med Kina skulle enligt Wang också ”vara betydande för det kinesisk-nederländska ekonomiska samarbetet”. Även andra höga representanter för aktörer i halvledarvärlden av speciellt intresse, såsom Apples VD Tim Cook och Samsung Electronics ordförande Jay Y. Lee.

Sydkorea och Samsung har hittills inte anslutit sig till USA:s halvledarpakt, som tjänar till att göra den kinesiska halvledarsektorn hopplöst utdaterad och förinta dess konkurrenskraft. Samsung fortsätter till synes göra affärer i Kina ungefär som vanligt, trots USA:s invändningar. Apple å sin sida gick så långt som att lägga ordrar på lagringsminne från kinesiska YMTC, men fick efter kritik från Vita Huset backa.

Hur relationerna mellan Kina och nederländska ASML ser ut är dock oklart. Kinesiska bolag har under senare år stått för en betydande del av den världsledande litografitillverkarens orderingång, men ASML tog nederländska sanktioner som väntas göra bolagets utrustning licenspliktig med ro. Därtill har ASML:s operationer i Kina kantats av teknikstölder, där bolaget pekat ut bland annat Dongfang Jingyuan och tidigare kinesiska anställda som farthinder.

ASML har aldrig sålt sin mest avancerade litografiutrustning med EUV till Kina. Tekniken är ett krav för att framställa kretsar i 3-nanometersklassen och modernare. De nederländska sanktionerna väntas även förbjuda försäljning av bolagets mest avancerade DUV-utrustning som möjliggör tillverkning ned till 7 och 5 nanometer, vilket skulle göra det mer eller mindre omöjligt för Kina att tävla med TSMC, Samsung och Intel om världsherravälde inom halvledartillverkning.

Den kinesiska statens charmoffensiv mot nyckelspelare i halvledarvärlden kan bäst förklaras mot bakgrund av insikten att Kina inser allvaret i USA:s restriktioner. Utan avancerad litografiutrustning kan landet inte ekonomiskt utmana USA och dess allierade – inte heller framträdande japanska bolag likt Tokyo Electron och Canon kommer i framtiden leverera utrustning till Kina.

Utan inhemsk tillverkning av litografiutrustning och endast tillgång till föregående generationers ASML-utrustning kommer Kinas halvledarambitioner så sakteliga kvävas. Huruvida någon alls står redo att leverera avancerade kretsar till landet återstår att se. För tillfället ser Samsung ut att vara den enda aktören med framstående kontraktstillverkning som är redo att leverera.

KällaBloomberg
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också