Kina har kommunicerat att de inför exportrestriktioner av grafitprodukter med hänvisning till nationell säkerhet. Detta kommer kort efter att landet den 1 augusti införde restriktioner gällande export av germanium och gallium, två av de viktigaste metallerna vid tillverkning av halvledare. De redan införda restiktionerna sågs som ett direkt svar på USA:s allt hårdare restriktioner mot Kina som syftar till att begränsa landets växande halvledarindustri.
När landet i öst nu går vidare med grafit är siktet inställt på elfordon och då mer specifikt dess batterier. De nya exportrestriktionerna som träder i kraft den 1 december sker sannolikt inte i ett vakuum utan bör ses som ett svar på att EU och USA utreder möjliga tullar på elfordon från Kina. Anledningen bakom är en misstanke om att den kinesiska staten kraftigt subventionerar industrin och ger inhemska företag en orättvis konkurrensfördel på världsmarknaden. I Europa har kinesiska varumärken hittills 8-procentig marknadsandel.
Kina som är en av världens största mineralexportörer dominerar marknaden för grafit. Under 2022 hade landet en global marknadsandel om 65 procent motsvarande 850 000 ton, visar en kartläggning utförd av Digitimes. Efter Kina följer Mocambique med en andel om 13 procent (170 000 ton), Madagaskar på 8,5 procent (110 000 ton) och Brasilien med 6,5 procent (87 000 ton). Länderna på plats fem och nedåt är i sammanhanget marginella spelare.
Att Kina svarar för två tredjedelar av världens produktion och export av grafit är det mindre problemet omvärlden står inför. Landet förädlar nämligen mer än 90 procent av världens grafit och det är en process som krävs för att kunna göra materialet användbart för tillverkning av exempelvis batterianoder. Beroende på hur strikt Kina blir med sina exportkontroller kan västvärldens fordonsindustri gå en storbrist på batterier till mötes.
Likt med germanium och gallium är det möjligt att ansöka om exporttillstånd för grafit, men det är troligen endast formalia. I praktiken lär Kina hålla på export av sina metaller till väst. Än så länge har Kina inte infört några exportrestriktioner på sällsynta jordartsmetaller (REE) som de under 2022 exporterade 220 000 ton utav – 60 procent av marknaden. Om EU och USA fortsätter att dra åt tumskruvarna på Kinas teknikindustri är det dock endast en tidsfråga innan även dessa metaller fogar sig till raden av kinesiska exportrestriktioner.