När Intel i februari 2022 gick ut med att de skulle förvärva Israel-baserade kontraktstillverkaren Tower Semiconductor var budskapet att affären skulle vara i hamn inom 12 månader, och så sent som i oktober gick Intel ut med att de väntade sig att processen skulle vara klar första kvartalet 2023. När sagda kvartal går mot sitt slut är Tower Semiconductor fortfarande inte i Intels händer.
While we continue to work to close the Tower transaction within the first quarter of 2023, the transaction may close in the first half of 2023, subject to certain regulatory approvals and customary closing conditions
I ett uttalande från Intel som israeliska BizPortal (hebreiska) tagit del av framgår att bolaget skjuter på målet fram till slutet av 2023 års första hälft, det vill säga som senast till slutet av juni. Skälet bakom tros vara det faktum att Kinas konkurrensmyndighet State Administration for Market Regulation (SAMR) ännu inte gett affären grönt ljus. Anledningen till att processen förhalas är inte känd, men Kina saknar inte skäl för att vilja sätta käppar i hjulen för USA:s största chiptillverkare.
USA och allierade länder med underleverantörer kritiska för tillverkning av halvledare drar steg för steg åt snaran kring Kinas inhemska industri, där nästa steg kan bli att kasta Kina 15–20 år bak i tiden. Detta på grunder av ”nationell säkerhet” och att stoppa Kina från att utveckla mer avancerade chip som kan användas för militära ändamål. Inte uttalat, men underförstått, är att USA även vill hindra Kina från att överta USA:s roll som världens ekonomiska stormakt – vilket onekligen skulle bli svårt om inte omöjligt utan de chip som utgör ett modernt samhälle.
Att Tower Semiconductor till slut blir en del av Intels dotterbolag Intel Foundry Services (IFS) är en viktig komponent i den satsningen. Halvledarjätten har traditionellt satsat närmast uteslutande på spjutspetstekniker, vilket inneburit att de successivt fasat ut äldre noder och rustat upp existerande fabriker för nyare noder. Intel har med andra ord inte ett överflöd av äldre processnoder med lägre priser och specialiserade egenskaper att erbjuda den öppna marknaden.
Med Tower Semiconductor skulle Intel få tillgång till tillverkningsprocesser från 45 till 1 000 nanometer, där många används för tillverkning av analoga kretsar, och ge helt andra möjligheter att leverera fler helhetslösningar och upplåta tillverkning till kunder de inte kan tjäna idag. Med två fabriker i Israel, tre i Japan, en i Italien och två i USA skulle Tower Semiconductor även ge Intel en större ”geografisk räckvidd”.
Att affären drar ut på tiden kan även vara skälet till att Intel-veteranen Stuart Pann nyligen tillsattes som chef för Intel Foundry Services. När det i november 2022 blev officiellt att Randhir Thakur kliver ned från rollen gick spekulationer om att det var för att lämna plats åt en extern förmåga – Tower Semiconductors VD Russel Ellwanger. Tanken då var att Thakur skulle sitta kvar till första kvartalet 2023 för att skapa en smidig övergång till en ny ledare, som nu blev en anförtrodd veteran ur de egna leden.