En grupp CPU-ingenjörer och chefer med förflutet på Intel uppgav under onsdagen att deras startup Aheadcomputing säkrat 21,5 miljoner USD i en såddrunda. Bolaget uppges av Reuters satsa på att bygga kretsar och teknik baserat på den öppna och licensfria instruktionsuppsättningen (ISA) RISC-V.
Specifikt nämns processorteknik lämplig för bruk med AI som en kandidat för kommande produkter, ett kvitto på att AI-stämpeln om inte annat fortsatt attraherar investerare. Utöver att strö buzzwords kring bolaget passar Aheadcomputings VD Debbie Marr på att sätta fingret på vilka fördelarna med RISC-V är i en intervju med Reuters.
The RISC-V ecosystem is open, it’s not owned, it’s not controlled by one company […] There are hundreds of players. There is plenty of room for innovation.
– Debbie Marr, VD, Aheadcomputing
Styrkan i ekosystemet ligger enligt Marr i att det är helt öppet, med hundratals aktörer som kan bidra med innovation i just den nisch där de önskar verka. Exempel på detta är att Google sent 2023 beredde väg för RISC-V i operativsystemet Android, medan Bosch, infineon, Nordic, NXP och Qualcomm gjorde gemensam sak i konsortiet Quintauris som ämnar utveckla kretsar för fordonsbranschen och Internet of Things (IoT).
Utöver öppenheten anges också modulariteten i RISC-V och möjligheten att slippa bagaget snart 50 år gamla x86 medför. Att skaparna Intel och AMD i praktiken extremt sällan licensierat x86 till externa aktörer har inneburit att de åtnjutit ett duopol på PC- och servermarknaderna fram till de senaste åren då ARM-baserade alternativ tar allt större plats. Inte heller ARM är bättre, menar Aheadcomputing – licensen för kärnorna utfärdas fortsatt av en ensam leverantör.
Hos Aheadcomputing står förutom Marr bland annat även Intel-veteranerna Mark Dechene, Jonathan Pearce och Srikanth Srinivasan som medgrundare. På kvartettens CV:n märks blandade design- och arkitekturmeriter från forna Intelprodukter, där Marrs erfarenhet sträcker sig så långt bak i tiden som till 1988 och inkluderar direktörsroller på Intel Labs.
Huruvida det Portland, Oregon-baserade bolaget lyckas göra avtryck på den framväxande RISC-V-scenen återstår att se. Med sig har de i alla fall ett team arkitekter som upplevt både höjdpunkter och misslyckanden under sin tid på Intel – och förutom institutionella investerare har de även finansiell backning av designlegenden Jim Keller som driver sitt egna RISC-V-bolag Tenstorrent.