I takt med att lönerna i Kina stigit har andra asiatiska länder likt Vietnam blivit allt mer attraktiva för västerländska bolag gällande tillverkning av elektronik. I svallvågorna av den stora kretsbristen uppvaktar Vietnam företag att göra halvledarinvesteringar i landet och försöker positioner sig som ett alternativ till den geopolitiska krutdurk som är Taiwan–Kina.
På plats i landet finns redan Intel, vars globalt sett största facilitet för paketering och testning är förlagd i Ho Chi Minh City. Tidigare under året framgick att bolaget avsåg expandera och dubblera sin närvaro i landet, men nu rapporterar Reuters att planerna skrinlagts. Anledningen bakom är ännu inte helt klarlagd och omständigheterna kan ses som röriga.
USA:s president Joe Biden besökte så sent i september Vietnam och på plats talade han om satsningar för att stärka landets halvledarindustri. Intels beslut att skjuta upp sina Vietnam-planer ska ha dock ha gjorts redan i juli, och detta var något som kommunicerades först efter Bidens besök. Detta enligt en person med insyn, som var delaktig i ett möte mellan amerikanska tjänstemän och en utvalda grupp företagsledare och experter.
En annan uppgiftslämnare som ska ha deltagit på två liknande möten gör gällande att Intels beslut bottnar i tveksamheter kring elförsörjningen. I juni månad drabbades Vietnam av elbrist, vilket tvingade många tillverkare att tillfälligt avbryta sin produktion. En annan anledning som anges till att expansionsplanerna blåsts av är överdriven byråkrati, något Intel kan tyckas ha varit medvetna om sedan tidigare.
Vietnam will continue to be a critical part of our global manufacturing operations as demand for semiconductors grows.
– Intel
I en kommentar till Reuters väljer Intel att inte uttala sig i frågan, utan konstaterar kort att Vietnam förblir en viktig del i bolagets globala försörjningskedja. I allt detta har Intel gått ut med att de gör stora investeringar i Europa och än mer svidande för Vietnam är att Intel utökar sina investeringar i Malaysia, som är en av Vietnams huvudsakliga rivaler i Sydostasien.