HemNyheterArkitekturerIntel låser funktioner i processorer bakom betalvägg

Intel låser funktioner i processorer bakom betalvägg

Med nästa generations serverprocessorer tar Intel till en betalmodell för att låsa upp redan inbyggda funktioner.

Att låsa funktioner och ta betalt för att göra dessa tillgängliga är en vanlig företeelse med mjukvara, men förekommer även på hårdvarufronten. En aktör som tidigare försökt med detta på processorsidan är Intel, som år 2010 under varumärket Intel Upgrade Service gjorde det möjligt för konsumenter att låsa upp bättre prestanda i processorer. Konceptet blev ingen framgång och skrotades efter ett år.

Nu plockar Intel åter upp bollen under parollen Software Defined Silicon (SDSI) och denna gång på serversidan. Senare under året lanserar bolaget processorfamiljen ”Sapphire Rapids” med arkitekturen Golden Cove med vilken kunder ska få betala för de specifika funktioner de vill ha, istället för att som idag köpa en Xeon-processor med en bred uppsättning funktioner varav flera aldrig kommer till användning.

Intel SDSI väntas bli först ut i Linux och arbetat med att implementera detta har pågått sedan kernelversionen 5.15, och om allt går som planerat debuterar lösningen skarpt med Linux 5.18. Som funktionen är utformad ska kunder kunna köpa ett autentiseringscertifikat som genom mjukvara skrivs in i ett internt NVRAM, en form av icke-volatilt primärminne, för att aktivera funktionen eller funktionerna.

Olika tilläggsfunktioner i dagens Xeon-serie:

  • L – Large DDR Memory Support (upp till 4,5 TB)
  • M – Medium DDR Memory Support (upp till 2 TB)
  • N – Networking / Network Function Virtualization
  • S – Search
  • T – Thermal
  • V – Virtual Machine Density Value
  • Y – Intel Speed Select Technology

Som referens har Intel idag en bred uppställning processorer för servrar bestående av mer än 60 olika Xeon-modeller, flera med ingen eller försumbar skillnad sett till antal kärnor, klockfrekvenser och TDP (watt), där ett suffix med tillhörande funktion är det som skiljer. Med SDSI kan Intel i teorin skala ned antalet produktvarianter (SKU) betydligt då kunder efter egna behov mot betalning kan skräddarsy sina serverprocessorer. En positiv effekt av detta vore att Intel skulle få betydligt lättare med lagerhållning i alla led – från fabrik till distribution.

Den stora frågan är hur Intel SDSI påverkar priserna på processorerna med kommande processorfamiljen Sapphire Rapids. En naturlig slutsats vore att processorerna får lägre priser än vad de fått med dagens struktur med en myriad processorer, och att Intel tar igen detta genom tillval av funktioner. Facit på exakt hur detta utfaller levereras i slutet av året när Sapphire Rapids ser dagens ljus.

Intel Sapphire Rapids är nästa generations Xeon-processorer för servrar, som med 56 kärnor och 112 trådar av arkitekturen Golden Cove tar upp kampen mot AMD vars Epyc 7300-serie har ett tydligt prestandaövertag i många serverorienterade laster.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också