HemNyheterAffärerIntel förhandlar om Altera-försäljning

Intel förhandlar om Altera-försäljning

Försäljning av minoritetsandelar i FPGA-makaren kan komma att ge Intel välkommet tillskott i kassan.

Krisande Intel har aviserat att FPGA-divisionen Altera kan bli först ut genom dörren när bolaget kraftsamlar och nu rapporterar Reuters att nya delägare kan bli riskkapitalbolagen Silver Lake och Bain Capital. Altera förvärvades av Intel för närmare 17 miljarder USD år 2015 och har sedan dess helt integrerats i moderbolaget – men Intel har i och med sin utmanande sits redan förberett för en spin-off av det som en gång var känt som Altera.

I nuläget ser inte ett majoritetsköp av Altera vara aktuellt, men Intel uppges hoppas att Altera är värt i runda slängar de 17 miljarder bolaget betalade för närmare tio år sedan. Exakt hur stora andelar Silver Lake och Bain Capital önskar förvärva är oklart, men enligt Reuters källor kommer investeringarna sannolikt röra sig om ”åtminstone några miljarder dollar” – sannolikt andelar om cirka 20 procent.

Under Intels senaste kvartalsrapport för årets tredje kvartal var Altera en av få ljuspunkter, där omsättningen var 412 miljoner USD, vilket i sig var en 14-procentig ökning på kvartalsbasis. Där och då hälsade VD Pat Gelsinger att planen är en börsnotering av Altera någon gång under de kommande åren, samtidigt som han också bekräftade att ”diskussioner med potentiella investerare inletts” och att dessa ”väntas avslutas tidigt år 2025”.

Gelsinger och Intel har i omgångar vädrat sitt missnöje med att det till bolaget utlovade Chips Act-stödet dröjer. Ur den amerikanska statskassan skulle 8,5 miljarder dollar utdelas – istället har Washington börjat diskutera ett eventuellt krispaket för att rädda Intel om bolaget skulle visa sig oävet att rädda sig ur den kris bolaget satt sig i. En möjlighet till en injektion i storleksordningen 3–6 miljarder dollar från Silver Lake och Bain Capital ses sannolikt som en skänk från ovan för Gelsinger och Intel.

Bolagen som uppvaktar Intel för Altera är föga förvånande heller inga amatörer. Silver Lake har på CV:t en rad halvledarinvesteringar, bland annat i Broadcom, NXP och Dell, medan Bain Capital i halvledarsfären kanske är bäst känt som delägare i tillika farthinder för NAND-tillverkaren Kioxias börsnotering.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också