HemNyheterPolitikIndien näst på tur i USA:s halvledarallians

Indien näst på tur i USA:s halvledarallians

Indien nästa pusselbit när USA satsar på att hålla Kina i kylan – och importera arbetskraft.

Indien kan bli nästa land att införlivas i USA:s ambitioner om att skapa en global halvledarallians utan Kina, rapporterar bland andra Reuters och Hindustan Times. Den amerikanska handelsministern Gina Raimondo står likt vid det skarpa avtäckandet av CHIPS and Science Act i centrum, och väntas skriva under en avsiktsförklaring om att inkludera Indien in i halvledarvärmen.

Enligt Raimondo ser USA potential i Indien, där en avsiktsförklaring väntas innebära att de båda länderna bland annat utbyter information, harmoniserar policyer och kartlägger leveranskedjor. Även amerikansk-indiska samriskbolag (joint ventures), teknik- och utvecklingsallianser samt arbetsträning nämndes av Raimondo – där den indiska ingenjörspoolen sannolikt är av extra stort intresse för USA:s halvledarambitioner.

Indiska ingenjörer är i Nordamerika och Östasien nämligen många till antalet – oavsett om det gäller mjukvara eller inom halvledare. Indien är med sina närmare 1,4 miljarder invånare också hem till en av världens största startup-marknader, och tillkännagav i höstas planer om att bli en världsaktör inom halvledare. Trots att landet är världens femte största ekonomi har tidigare stora satsningar fallerat till följd av bland annat krångliga skatteregler och tullhantering.

India’s strength is the huge domestic consumption market when it comes to semiconductors, being the second-largest populous economy in the world

– Neil Shah, Counterpoint Research

Huruvida Indiens nya satsningar faller väl ut återstår att se – men klart är sedan tidigare att tillverkande bolag tenderar att satsa på Indien för att tjäna den inhemska marknaden, snarare än att använda Indien som en hubb för att nå övriga delar av världen. Det hela summeras väl av Counterpoint Research-analytikern Neil Shah, som till CNBC även tillägger att landet har gott om engelsktalande ingenjörer – som dessutom är lågavlönade med internationella mått mätt.

USA:s och Raimondos uttalanden kommer tätt efter att Silicon Valley Bank, USA:s 16:e största bank, gått under. Bankkraschen är den största sedan 2008 års finanskris, och har satt just indiska bolag i en prekär sits. Silicon Valley Bank var nämligen aktiva i Indien där bolaget lånade pengar till sagda indiska startups. Enligt Reuters var banken ett standardval för indiska bolag som genomfört en kapitalrunda och etablerat sig i USA.

Spoke to some founders and it is very bad

– Ashish Dave, VD, Mirae Asset Venture Investments

Enligt investmentfond-VD:n Ashish Dave är situationen i Indien bland startups ”väldigt dålig” för tillfället till följd av Silicon Valley Banks haveri. Marknadsläget lär inte nämnvärt spela in i Indiens halvledarplaner då landet i huvudsak är inriktat på mjukvara, men dess statliga minster för IT, Rajeev Chandrasekhar, har lovat att hålla möten med landets startups och se om staten kan göra någonting för dem.

Om inte annat har Raimondo och USA valt bästa möjliga tillfälle att åka till Indien och fiska arbetskraft.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också