HemNyheterHalvledareHuawei förbereder nysatsning på systemprocessorer

Huawei förbereder nysatsning på systemprocessorer

Bolaget beställer systemprocessorer på 14 och 12 nanometer för telefoner i lägre mellanklassen.

Kinesiska Huawei var ett av de första bolagen att falla offer för amerikanska sanktioner och står sedan ett par år tillbaka utan tillgång till modern tillverkning av de systemkretsar till mobiltelefoner, som bolaget utvecklade och lät TSMC tillverka. Nu rapporterar Telecom Talk att Huawei åter kan vara på gång att sjösätta produktion av systemkretsar på 14 och 12 nanometer.

År 2020 låstes Huawei och dess dotterbolag Hisilicon ute från inköp av avancerade kretsar med hänvisning till amerikansk nationell säkerhet. Bolagets sista och bäst presterande systemprocessor, Kirin 9000, tillverkades på TSMC:s förfinade 5-nanometersprocess (N5) och placerade Huawei i en exklusiv klubb bestående av tre mobiltelefontillverkare med egenutvecklat kisel vid sidan av Samsung och Apple.

Hisilicon var år 2019 och 2020 TSMC:s största kund efter Apple, och stod 2021 utan modern tillverkning. Istället började bolaget om på ny kula med det okända bolaget Shanghai IC R&D, vars mest avancerade tillverkning var på det i sammanhanget antika 45 nanometer, en process Intel började massproducera år 2007. Huawei lade sig åtminstone inte platt och behöll något oväntat telefondivisionen Honor.

Några konkreta planer för den kommande processorsatsningen tillkännages i nuläget inte mer än att tillverkning kommer ske på 14 och 12 nanometer. Just 14 nanometer har Huawei och Hisilicon tidigare anlitat Shanghai-foundryt Semiconductur Manufacturing International Corporation (SMIC) för att tillverka billigare systemprocessorer i mellanklassen. Sannolikt rör det sig om ett liknande projekt även denna gång.

Under hösten framkom att SMIC inlett riskproduktion på 7 nanometer – och faktumet att Huawei och Hisilicon inte ryktas beställa kretsar på mindre än redan mogna 14 nanometer kan betraktas som ett tecken på att SMIC inte är i hamn med att sjösätta massproduktion av 7 nanometer.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också