HemNyheterTillverkningHållbar el bristvara i asiatisk halvledarproduktion

Hållbar el bristvara i asiatisk halvledarproduktion

Statliga taiwanesiska och koreanska elbolag är både sårbara såväl som finansiellt utarmade när halvledarsektorn bygger ut.

Taiwan, hem till två av världens tre största kontraktstillverkare av halvledare och otaliga elektroniktillverkare, kan vara på väg att bli en mindre attraktiv leverantör i brist på förnybar elproduktion, rapporterar Bloomberg. Cirka 80 procent av önationens energimix kommer från fossila bränslen, vilket rimmar illa med ambitioner för fossilfri tillverkning – något som också utgör en kritisk sårbarhet i halvledarvärldens leveransled.

Världens största kontraktstillverkare av halvledare, TSMC, har målet att år 2040 kunna tillverka kretsar med fossilfri el. I dagsläget är bolaget med sina 17 anläggningar i Taiwan sannolikt öns enskilt största energiförbrukare, som i dagsläget endast producerar 8,6 procent av sin energi med hjälp av förnybara källor och 9,1 procent genom kärnkraft.

Taiwans energimix år 2022. Bild: Bloomberg

Då TSMC ensamt står för cirka 60 procent av världens halvledarförsäljning räknat i värde är Taiwans energiproblem något som påverkar dess stora kunder. Hit räknas bolag likt Apple, AMD, Nvidia, Qualcomm och rentav Intel – samtliga företag som måste räkna in sina produkters utsläpp i livscykelanalyser på en fungerande marknad. På en icke-fungerande marknad, i en situation där Taiwan till exempel råkar ut för en handelsblockad och får sin tillgång till importerad gas, kol och olja strypt blir världen istället utan majoriteten av dess avancerade halvledare.

Det taiwanesiska energimonopolet Taiwan Power Co. (Taipower) har de senaste åren satsat på havsbaserad vindkraft, och hoppas år 2025 uppfylla 20 procent av sin energimix med hjälp av vindturbiner. Problemet, noterar Bloomberg, är att landet samtidigt kommer fasa ut planerbar utsläppsfri energi i form av kärnkraft. I sammanhanget är det värt att komma ihåg att en anläggning kräver konstant eltillförsel för att tillverka en krets, vilket från början till slut kan ta månader.

Till detta ska också läggas att statliga Taipower gör gigantisk förlust, vilket innebär att nysatsningar blir allt svårare att finansiera. Där kolpriset under 2022 gick upp med 160 procent höjde Taipower priser mot tillverkande industri med 8,4 procent, följt av en 11-procentig ökning under 2023. Under 2024 väntas inga prishöjningar – men Taipower gjorde för 2023 en förlust om motsvarande 66,5 miljarder kronor och väntar sig en förlust på ytterligare runt 63,2 miljarder kronor i år.

Taiwan är dock inte ensamt om problematiken. Liknande rapporter om stora förluster hörs från Sydkorea, där det statliga bolaget Korea Electric Power Co. står för 70 procent av landets energiproduktion. I sammanhanget kan den fria amerikanska elmarknaden, hemvist till bland annat Intels mest avancerade tillverkning, anses vara grönare med närmare 20 procent förnybar energi redan idag – med ytterligare 20 procent från kärnkraft.

Tysklands energimix år 2022. Bildkälla: AG Energiebilanzen E.V. (PDF)

Europa å sin sida ser ut att vara närmast sina ambitioner om att ha grönast halvledarproduktion, men inte utan komplikationer. Intels kommande europeiska anläggning väntas på egen hand dra lika mycket ström som en stad med 240 000 invånare. Staden i fråga är tyska Magdeburg, och även om den tyska energimixen som bäst håller på att vänja sig av rysk gas och kol efter att ha avvecklat kärnkraften producerades år 2023 mer än hälften av landets energi från förnybara källor.

KällaBloomberg
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också