HemNyheterHalvledareFransk teknik ska hjälpa Rapidus nå 1 nanometer

Fransk teknik ska hjälpa Rapidus nå 1 nanometer

Det franska forskningsinstitutet LETI kan med hjälp av sin kompetens inom deposition komma spela en viktig roll i Japans halvledarutveckling.

Japans hopp inom halvledartillverkning, Rapidus, har som mål att redan 2027 tillverka kretsar på 2 nanometer med teknik från amerikanska IBM – men bolaget tänker inte nöja sig där. Enligt Nikkei Asia har bolaget nu gjort gemensam sak med det franska forskningsinstitutet Laboratory of Electronics and Information Technologies (LETI), som ska bidra med sin halvledarforskning och infrastruktur för kretsar på 1 nanometer.

Förutom IBM är också Europa representerat i bolagets planer för tillverkning på 2 nanometer genom belgiska Interuniversity Microelectronics Centre (IMEC). För att ta klivet ned till 1,4 och senare 1 nanometer krävs däremot ännu mer avancerad teknik, där nyttjandet av atomlagerdeposition (ALD) väntas bli viktigt. Det är framförallt här Grenoble-baserade LETI utmärker sig.

Sedan 2022 samarbetar LETI med japanska Leading-Edge Semiconductor Technology Center (LSTC), ett konsortium bestående av japanska aktörer likt University of Tokyo, Rapidus, landets forskningsinstitut Riken och andra nationella universitet. Denna skara tecknade under oktober månad ett samförståndsavtal (eng. memorandum of understanding, MoU) för att utveckla halvledarteknik i klassen från 1,4 till 1 nanometer.

Rapidus, lett av styrelseordförande tillika Tokyo Electron-veteranen Tetsuro Higashi, är Japans stora hopp för en återkomst till en tätposition i halvledarvärlden. Bolaget har under 2023 satt spaden i marken i Hokkaido och väntas inleda riskproduktion på 2 nanometer så snart som mars 2025 innan en presumtiv kommersialisering av tekniken med massproduktion år 2027.

Det japanska återtåget mot halvledarvärldens finrum är sannolikt resultatet av ett ben USA kastat till landet till följd av Japans samverkan i de amerikanskledda halvledarrelaterade handelsrestriktionerna mot Kina. Landet var under 1980-talet världsledande tack vare sin DRAM-produktion innan just amerikansk protektionism och tullar förintade landets försprång.

Sedan landets glansdagar har fokus främst legat försörjning av Japans inhemska industri och landet har idag endast ett fåtal faciliteter med någorlunda modern tillverkning. Förutom minnesproducenterna Kioxia och Micron, med anläggningar för 15–20 nanometer hör Renesas till de mest avancerade med produktion på 28 nanometer.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också