HemNyheterTillverkningFoxconn tar kliv mot chiptillverkning i Malaysia

Foxconn tar kliv mot chiptillverkning i Malaysia

Kretstillverkning på 40 och 28 nanometer kan vara framtidens melodi för den taiwanesiska tillverkningsjätten.

Taiwanesiska Hon Hai Precision Industry, bättre känt under varumärket Foxconn, är dominant på kontraktstillverkning av hemelektronik och i folkmun kanske bäst känt för att vara en långvarig tillverkningspartner till Apple. Hittills har bolaget hållit sig till att just färdigställa produkter av färdiga komponenter, men nu uppger Nikkei Asia att Foxconn är på väg att börja tillverka chip för att säkra framtida tillgång.

Satsningen ska bana väg för tillverkning av 40 000 kiselplattor, wafers, à 12 tum (300 mm) per månad på 40 och 28 nanometer, och sker genom ett samriskbolag (joint venture) med malaysiska Dagang Nexchange (Dnex). Foxconn uppges av Nikkei Asia sedan tidigare äga 5 procent av Dnex, som i sin tur äger den malaysiska kretstillverkaren Silterra, som sedan tidigare driver kretstillverkning i sitt hemland på 8 tum (200 mm) stora wafers.

Varken Hon Hai eller Dnex talar högt om var fabriken blir belägen eller hur stor kapitalinvesteringen beräknas bli. Klart står i alla fall att investeringen sammanfaller med att andra stora kretstillverkare, likt TSMC och UMC expanderar sin tillverkningskapacitet i storleksklassen 40 och 28 nanometer – där majoriteten av kontrollerkretsar och sensorer utan krav på extrem prestanda väntas tillverkas under lång tid framöver.

Nikkei Asia noterar att en sannolik kostnad för projektet är någonstans i häraden 3–5 miljarder USD – och att Foxconn inte är ensamma med expansion i regionen. Världens näst största kontraktstillverkare UMC är i full färd med ett projekt värt 5 miljarder USD i Singapore, där de får sällskap av Globalfoundries och en investering om 4 miljarder.

Silterras hemvist, det malaysiska distriktet Kulim, kan med andra ord bli hem till ytterligare fabriker om Dnex och Foxconn kommer överens om att en expansion av befintlig tillverkning är rätt väg att gå. De är dock inte ensamma – även tyska Infineon verkar i Kulim och meddelade i vintras att de satsar 2 miljarder USD på tillverkning av kretsar med galliumnitrid och kiselkarbid.

Någon tidsplan har naturligtvis inte heller tillkännagivits – men om andra stora projekt som byggstartas i närtid är något att döma efter förefaller sig byggstart sent år 2025 eller 2026 sannolikt.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också