USA, i syfte att kasta Kina tillbaka till den halvledartekniska stenåldern, har över flera år infört allt hårdare exportrestriktioner och fått med allierade på tåget. En av de viktigaste är Nederländerna som är hemvist åt ASML – världens största och viktigaste tillverkare av den litografiska utrustning som krävs för att mönstrar transistorer på kiselskivor (eng. wafer).
”These kind of discussions are not being conducted on the basis of facts or content or numbers or data but on the basis of ideology. You can think whatever you want about that, but we’re a business where the interests of your stakeholders have to be managed in balance … If ideology cuts straight through that, I have problems with that.”
Peter Wennink, tidigare VD på ASML
I en intervju med den nederländska radiostationen BNR talar ASML:s före detta VD, Peter Wennink som satt tio år på posten, om exportrestriktionerna mot Kina. Under intervjun gör han utryck för att det halvledartekniska handelskriget mellan USA och Kina baseras på ideologi och inte fakta, vilket gör att konflikten kan komma att dra ut på tiden rejält.
Startskottet för USA:s handelskrig mot Kina tog fart 2018 under president Donald Trump och hans efterträdare Joe Bidens administration har fortsatt på den inslagna vägen. Medan uppgifter har talat för att USA:s allierade i bakgrundssamtal stretat emot har Peter Wennink i egenskap av VD för ASML varit en av de mest högljudda kritikerna i det offentliga, vilket han tror fått politikerna i Washington att tro att han är en Kina-vän.
”I think in Washington, maybe they sometimes thought, that Mr. Wennink, maybe he’s a friend of China. No. I’m a friend to my customers, to my suppliers, to my employees, to my shareholders.”
Att Wennink skulle vara särskilt Kina-vänlig slår han ifrån sig och talar istället om att han har en vän till samtliga av sina kunder, leverantörer, anställda och aktieägare. I rollen som allas vän ska han ha försökt gå en balansgång mellan USA och Kina, där han kritiserat den första för att vilja driva igenom för hårda exportrestriktioner och den senare för att inkräkta på ASML:s intellektuella egendom. Samtidigt påpekar han att ASML har verkat i Kina under 30 års tid och därför har en skyldighet mot såväl sina kunder som anställda att bedriva verksamhet i landet.
Intervjun i BNR sker i ett kritiskt skede inför vad som kan bli drakoniska exportrestriktioner mot Kina. Enligt flera av varandra oberoende rapporter lobbar USA hårt för att Nederländerna och Japan inte enbart ska utöka exportrestriktionerna till Kina, utan även sluta serva maskiner sålda till landet. Logiken bakom är att Kina saknar inhemsk kapacitet att tillverka all utrustning som krävs för chiptillverkning och att slitage av litografiska maskiner, som endast kan underhållas av leverantörerna, skulle få landets samlade maskinpark att så sakteligen förtvina.
Att USA vill kasta grus i Kinas halvledarmaskineri tillskrivs en fråga om nationell säkerhet, där USA bland annat vill hindra Kina från att få tillgång till avancerade kretsar för AI och militärt bruk. Samtidigt lever vi i en digitaliserad värld där elektronik är helt avgörande för ekonomisk tillväxt. Att införa restriktioner är därför ett sätt för USA att på längre sikt behålla sin ledande position som världens ekonomiska stormakt.
Då det pågående handelskriget inte grundar sig i fakta utan ideologi, som Wennink uttrycker det, och geopolitik väntar han sig att det kommer pågå under lång tid. Med lång tid räknar han inte i enstaka år utan flera decennier.