HemNyheterEU protesterar mot AI-kvoter

EU protesterar mot AI-kvoter

Den europeiska kommissionen meddelar sitt missnöje med att över två tredjedelar av dess medlemsstater inte får handla AI-hårdvara fritt.

De nya kvoterna gällande inköp och bruk av AI-hårdvara rörde omedelbart upp marknadsdominanten Nvidia – och nu även den europeiska kommissionen. Kommissionen under vicepresident Henna Virkkunen och komissionär Maroš Šefčovič gjort ett uttalande som motsätter sig att EU:s medlemsstater ska lyda under några som helst restriktioner gällande AI-hårdvara.

We are concerned about the US measures adopted today restricting access to advanced AI chip
exports for selected EU Member States and their companies.


We believe it is also in the US economic and security interest that the EU buys advanced AI chips from
the US without limitations: we cooperate closely, in particular in the field of security, and represent an
economic opportunity for the US, not a security risk.


We have already shared our concerns with the current US administration and we are looking forward
to engaging constructively with the next US administration. We are confident that we can find a way
to maintain a secure transatlantic supply chain on AI technology and super computers, for the benefit
of our companies and citizens on both side of the Atlantic.

– Europeiska kommissionens utlåtande i sin helhet

Specifikt lyfter Virkkunen och Šefčovič att det ligger i USA:s intresse att EU köper AI-hårdvara utan begränsningar. Detta i sin tur skulle innebära en affärsmöjlighet för USA, ”inte en säkerhetsrisk”, menar kommissionen. Uttalandet gör också gällande att EU:s synpunkter redan framförts till USA, och att unionen ser fram emot att ”engagera konstruktivt” med Trump-administrationen.

Av de totalt 19 länder som har de lösaste restriktionerna i Tier 1 är inte mindre än åtta länder EU-stater – med totalt tio länder belägna i Europa när Norge och Storbritannien räknats in. Detta innebär att drygt två tredjedelar av EU:s 27 länder hamnar i Tier 2, där taket är driftsättning av cirka 50 000 AI-kretsar per land. Sannolikt är det här skon klämmer för EU, som huvudsakligen verkar för att dess medlemsstater ska verka på en öppen marknad med fri konkurrens.

Exakt hur USA delat in olika nationer i sina grupper är inte allmänt känt, men sannolikt spelar faktorer som tullhantering och historiska relationer med Tier 3-nationer in för Tier 2-nationer. Tier 3-listan inkluderar länder som aktivt och allmänt av västvärlden ses som säkerhetshot, likt Kina, Ryssland, Iran och Belarus. Hit råder praktiskt taget totalförbud att sälja AI-hårdvara.

Högst troligt är att USA är missnöjt med tidigare upplägg, som av allt att döma endast varit ett farthinder för export av AI-hårdvara till Kina. Genom att hårdare kontrollera till vilka länder som får köpa hårdvaran och därtill kontrollera var den driftsätts är den amerikanska förhoppningen att stoppa läckorna innan det är för sent.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också