Marknadsefterfrågan för konventionellt DRAM har nått 80–90 procent av tillgänglig produktionskapacitet, rapporterar Digitimes med hänvisning till Koreanska ET News. Det innebär att tillverkningen av minneskretsar av DDR-typ, sorten av minne som huvudsakligen används i konsumentprodukter och datorer, ökat med modesta 10 procent sedan början av året – till skillnad från HBM som används främst i avancerade beräkningskort för AI.
Siffrorna kommer från Samsung och SK Hynix, båda bolag som är i full färd med att ställa om minnesproduktion för att möta efterfrågan av HBM-kretsar. Denna omställning ledde till att analytiker under början av året väntade sig att traditionella DRAM-kretsar skulle bli en bristvara under 2024 – något som trots stora investeringar från globala molntjänstleverantörer ännu inte blivit av.
Den globala DRAM-marknaden, HBM exkluderat, väntas nu öka med endast 2–3 procent för helåret. Räknas HBM in ser kalkylen däremot betydligt bättre ut – analysfirman Yole värderar marknaden för avancerade minneskretsar till drygt 70 miljarder USD för 2024. Av detta väntas 14 miljarder kunna härledas direkt till HBM-försäljning, upp från 2,7 miljarder år 2022. Det motsvarar 19 procent av DRAM-marknaden, upp från 2022 års 3 procent.
Ett ytterligare uppsving för DDR-minne kan dock skymtas på horisonten, tack vare nya AI-kapabla datorer och telefoner. För att möjliggöra AI-beräkningar lokalt på enheterna kommer både mer och snabbare minne krävas, i första hand DDR5 och dess mobila derivat LPDDR5X. Huruvida dessa blir en hit på marknaden och säljstartas i tid för att driva upp efterfrågan på DDR-minne återstår däremot att se – klart står i alla fall att minnesmarknadens berg-och-dal-bana just nu åtnjuter tillväxt i det stora hela.