HemNyheterDonald Trump: "Taiwan bör betala för amerikanskt beskydd"

Donald Trump: ”Taiwan bör betala för amerikanskt beskydd”

Den taiwanesiska halvledarsektorn har råd att betala för att hålla Kina borta, hälsar Trump.

Den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump anser att Taiwan till följd av landets dominanta position inom halvledare bör betala USA för militärt skydd från Kina. Uttalandet kom under en intervju med Bloomberg Businessweek, och ligger i linje med Trumps tidigare försvarspolitiska uttalanden där han hotat att lämna NATO-länder som inte investerar tillräckligt i försvar i sticket vid ett eventuellt angrepp.

Fallet Taiwan är däremot annorlunda. Donald Trump menar att Taiwan är ”enormt förmöget” till följd att landet ”tagit all vår halvledartillverkning”, något ”vi aldrig borde låtit ske”. Halvledarbolag, amerikanska såväl som andra, har sedan transistorns kommersialisering på 1960-talet sökt sig till asiatisk tillverkning. Detta skedde först i Hong Kong och Japan, och först senare efter att USA förintat den japanska produktionen med strafftullar på 80-talet till Taiwan och Sydkorea, vilket bäddat för Taiwans moderna produktionsmässiga dominans.

I think, Taiwan should pay us for defense

– Donald Trump

Hotet Trump och USA talar om kommer från Kina, som ser utbrytarstaten tillika demokratin Taiwan som ett öppet hån mot det kinesiska enpartistyret. Trumps position i frågan skiljer sig markant från den sittande Biden-administrationen, som lovat att skydda Taiwan vid eventuella kinesiska attacker. Anledningen, noterar Reuters, är sannolikt att önationen är USA:s tionde största exportmarknad, med årliga exporter till ett värde av 40 miljarder USD.

De amerikanska importerna från Taiwan är värda drygt det dubbla – 88 miljarder USD. En stor del av handelsrelationerna mellan USA och Taiwan bygger på halvledarrelaterade aktiviteter, där USA levererar utrustning och licenser som möjliggör tillverkning av kretsar för att senare sälja färdiga chip till USA. Att kostnaden av kretstillverkning ökat närmast lavinartat sedan slutet på 2010-talet har gjort Taiwan mer förmöget – till följd av att amerikanska bolag samtidigt förlitat sig på bland annat TSMC i allt högre utsträckning.

Vad som sticker i Trumps ögon är sannolikt faktumet att USA i rena förenklade nyckeltal räknat inte tjänar pengar på handel med Taiwan. Å andra sidan levererar Taiwan endast själva kretsarna som amerikanska bolag i sin tur sedan integrerar i färdiga produkter kompletta med mjukvara. När allt summeras i BNP-termer kan cirka 8 procent av USA:s BNP direkt härledas till handelsrelationen med Taiwan – år 2022 drygt 2 035 miljarder USD av totala 25 440 miljarder. Så sent som under maj månad kommenterade den amerikanska handelsministern Gina Raimondo att en kinesisk invasion av Taiwan skulle vara katastrofal för den amerikanska tekniksektorn.

So far we did not change any of our original plans of expansion of our overseas fabs. We continue to expand in Arizona, in Kumamoto, and maybe in future in Europe. No change in our strategy. We continue in our current practice.

– C.C. Wei, CEO, TSMC

Trumps uttalanden tvingade förutom snabb matematik fram uttalanden från TSMC:s VD C.C. Wei gällande bolagets expansion i USA. Han lät enligt Reuters hälsa att hans bolags planer fortskrider utan ändringar i strategi som svar på frågan om bolaget kan tänka sig en modell med samriskbolag i USA, likt den i Tyskland. Till skillnad från Tysklandssatsningen som går under namnet ESMC och drivs i samarbete med Bosch, Infineon och NXP, är TSMC i Arizona en av bolaget helägd satsning.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också