HemNyheterAffärerBroadcom och TSMC överväger köpa Intel – får delvis stöd av Trump

Broadcom och TSMC överväger köpa Intel – får delvis stöd av Trump

Donald Trump tycks gilla tanken om ett konsortium och Intels tillförordnade styrelseordförande Frank Yeary vill "maximera värdet" för aktieägarna.

Krisande Intel går igenom sin svåraste period på decennier och rykten om uppköp duggar tätt. Nu rapporterar The Wall Street Journal att två av bolagets största rivaler – den amerikanska chipdesignern Broadcom och taiwanesiska kontraktstillverkaren TSMC – ögnar möjligheterna att förvärva hela eller delar av Intel.

Enligt uppgifterna ska Broadcom nära granskat Intels affärsenheter för chipdesign och marknadsföring, och i samråd med rådgivare ha diskuterat möjligheterna till ett potentiellt bud. Utfallet av de interna diskussionerna så här långt ska vara att ett intresse finns, men att Broadcom endast skulle gå vidare om de hittar en samarbetspartner för Intels tillverkningsdivision.

TSMC å sin sida ska ha tittat uteslutande på Intels tillverkningsdivision och har flera alternativ i övervägande. Ett är att förvärva delar av verksamheten, i klartext enstaka fabriker, eller rentutav samtliga Intel-fabriker. En tredje väg är en mer komplicerad bolagskonstruktion, där de som del av att investerarkonsortium förvärvar delar av eller hela Intels verksamhet för kretstillverkning.

Medan Broadcom och TSMC båda tittar på Intel pågår inget aktivt samarbete i frågan, tillägger The Wall Street Journal. Samspelet parterna emellan ska i dagsläget bestå av informella samtal, men baserat på deras respektive ingångar och vision för en eventuell affär finns synergier. Broadcom vill ha en samarbetspartner för tillverkning, men saknar egen expertis på området, och TSMC ser ett konsortium som en framkomlig väg.

Efter att Pat Gelsinger tvingats gå från Intel är det en illa bevarad hemlighet att starka krafter inom bolaget överväger att knoppa av bolagets kronjuveler – fabrikerna. Intels tillförordnade styrelseordförande, Frank Yeary, uppges ha varit i samtal med potentiella köpare och ska till människor nära honom sagt att hans fokus är att ”maximera värdet” för Intels aktieägare.

Förutom diskussioner med intressenter ska Yeary även ha fört samtal med tjänstemän i den nya Trump-administrationen, vilka med hänvisning till nationell säkerhet är mer skeptiska till en potentiell affär där en utländsk aktör (TSMC) är involverad. Medan det inte nämns explicit är tongångarna möjligen annorlunda när det kommer till Broadcom, som har sitt huvudkontor i USA.

Samtidigt som den amerikanska regeringen är skeptiska gällande ett uppköp är saken en annan gällande ett djupgående samarbete. Uppgifter till Reuters gör gällande att TSMC på begäran av Donald Trump överväger köpa en majoritetsandel i Intels fabriker – med andra ord ett konsortium. Exakt hur tankegångarna går kring att göra TSMC till en delägare av är inte känt, men möjligen vill den nya administrationen få hjälp av TSMC att få rätsida på Intels tillverkningsdivision.

Ett upplägg där TSMC samäger Intel-fabriker skulle i praktiken ge en utländsk aktör kontroll över dessa, men från USA-håll ska det vara viktigare att dess suveränitet bibehålls. Med andra ord vore en sådan affär godtagbar och av uppgifterna att döma önskvärd av Trump-administrationen, förutsatt att bolagskonstruktionen har sin bas på amerikansk mark.

Hur ett TSMC-lett konsortium som tar kontroll över Intels tillverkningsdivision ligger i linje med Trump-administrationens ”America First”-policy är svårbegripligt, men Semi14 vågar sig på en analys. Genom detta skulle TSMC tillföra viktig expertis och hjälpa USA att kickstarta sina ambitioner om att ta hem halvledartillverkning från Asien, samtidigt som regeringen själv slipper tillföra enorma mängder kapital för att få detta till stånd.

För TSMC skulle ett konsortium i USA innebära att bolaget snabbt etablerar sig som en tung aktör i landet och möter efterfrågan på spjutspetstillverkning, som idag sker företrädesvis i Taiwan på uppdrag av just amerikanska kunder. Möjligen skulle USA i utbyte kunna ge Taiwan de säkerhetsgarantier mot Kina som Donald Trump ifrågasatt och även att tankarna om tullar på uppemot 100 procent skrinläggs.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också